123led - Led verlichting en Led lampen - Homepage logo
123led B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787125
Fax: 0294-787126
E-mail: info@123led.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)
Laagste prijs garantie!
  • Home
  • Alles over het nieuwe energielabel

Alles over het nieuwe energielabel

Slimme tuinverlichting kiezen

Energielabels zijn een veelvoorkomende verschijning in winkels en bij webshops. Het zijn stickers, fysiek of virtueel, die op of bij producten zitten en waarop wordt aangegeven hoe energiezuinig een bepaald product is. Maar wist u dat dit niet alleen op witgoed, elektronica en lampen zit? Er worden zelfs energielabels gebruikt in de huizenmarkt en bij het kopen en verkopen van voertuigen.
 

Er is echter een verandering op komst in de wereld van het energielabel; een nieuwe versie. Per 1 september 2021 zal er voor verlichting een nieuw energielabel verplicht zijn. Daarom vertellen wij u in deze blog graag hoe dat ook alweer zat met dat energielabel (waar is het eigenlijk voor?), wat het nieuwe energielabel inhoudt, en wat de verschillen tussen de twee labels zijn. Maar eerst kijken we even naar de veranderingen dat het nieuwe label bij ons in de webshop teweeg zal brengen.
 

Snel naar het juiste onderwerp navigeren?
Klik dan hieronder op een van de links:

 
> 1. Wat verandert er omtrent de energielabels in onze webshop?
> 2. Wat is een energielabel?
> 3. Waarom is het oude energielabel niet langer geschikt?
> 4. Wat is het verschil tussen het oude en het nieuwe energielabel?

1. Wat verandert er omtrent de energielabels in onze webshop?

In onze webshop zult u merken dat er bij steeds meer lampen het nieuwe energielabel in de specificaties komt te staan. Wij voeren dit in zodra de nieuwe informatie bij ons bekend is. Wij zullen daarbij echter ook zoveel mogelijk het oude energielabel ernaast laten zien, zodat u altijd een vergelijking kunt maken tussen de oude en de nieuwe situatie. Dit zal net zo werken als u van ons gewend bent bij onder andere de specificaties voor de wattages van led lampen in vergelijking met wattages van oude lampsoorten.

Overigens kan het zijn dat als u een product bestelt dat in onze webwinkel een nieuw energielabel heeft, toch verstuurd wordt met een oud energielabel. Dit komt door de eerdergenoemde transitieperiode, waarin oude energielabels geleidelijk door nieuwe labels worden vervangen. En koopt u een lamp met een kleurtemperatuur onder 2000K? Dan is er doorgaans geen energielabel beschikbaar.

2. Wat is een energielabel?

Een energielabel is een indicator voor energiezuinigheid. Het volgt een standaard die door de Europese Unie wordt beheerd, en die ook een aantal wijzigingen heeft doorgemaakt, vooral in 2012, toen labels ook voor verlichting verplicht werden gesteld. Door middel van gekleurde en geletterde labels is er een schaalverdeling opgesteld, van een heldergroene A++ tot een donkerrode G, respectievelijk van zeer energiezuinig tot zeer energie-inefficiënt.
 

Zoals eerder gezegd wordt dit energielabel niet alleen toegepast op verschillende huishoudelijke apparaten, zoals witgoed en diverse elektronica, maar ook op lichtbronnen, voertuigen, en zelfs op huizen.
 

Hierdoor heeft een potentiële koper van bovenstaand goed een indicatie van het energieverbruik dat het goed met zich meebrengt, en daardoor ook een beter idee over zowel de milieuvriendelijkheid als de kosten die op lange termijn bij het gebruik komen kijken. Dit energielabel wordt echter steeds lastiger te hanteren.

3. Waarom is het oude energielabel niet langer geschikt?

Het energielabel zoals we dat gewend zijn volgt een gedateerd ontwerp dat gemaakt is in een tijd van grootschalig gebruik van fossiele brandstoffen, slechte isolering, en oude technologie op het gebied van verlichting (gloei- en halogeenlampen).
 

Tegenwoordig worden apparaten, lichtbronnen, voertuigen en panden steeds energiezuiniger, waardoor het verschil in energiezuinigheid steeds kleiner wordt. Het resultaat is dat wanneer het oude energielabel wordt toegepast op het goed van nu, de lagere klasseringen niet meer worden gebruikt. Dit zorgt ervoor dat een potentiële koper geen goede vergelijking meer kan maken tussen diverse producten. Daarom is er een nieuw energielabel nodig, en is er per 1 maart 2021 een nieuw energielabel voor witgoed geïntroduceerd. Verlichting volgt per 1 september.
 

Overigens betekent dat niet dat alle lichtbronnen per 1 september een nieuw energielabel hebben, enkel dat dit proces in gang wordt gezet. Producten mogen nog tot en met 28 februari 2023 met een oud energielabel geleverd worden.

4. Wat is het verschil tussen het oude en het nieuwe energielabel?

Het nieuwe energielabel maakt het weer mogelijk om een vergelijking te maken tussen nieuwe, energiezuinige producten. De nieuwe schaal loopt puur alfabetisch van A naar G (geen plusjes meer), waarbij de kleuren wel hetzelfde blijven. Daarnaast wordt onder de schaal nu ook de rekenmethode aangegeven waarmee de energiezuinigheid van het product is geïndexeerd.
 

Ook is er een QR-code toegevoegd die u naar de online producten database van de Europese Commissie leidt. Daar kunt u gedetailleerde informatie over het product vinden, en is het mogelijk om te verifiëren dat de informatie zoals die is aangegeven op het label ook daadwerkelijk klopt.
 

Buiten de uiterlijke verschillen is het uiteraard belangrijk om te weten wat er voor u verandert. De manier waarop producten geïndexeerd worden is namelijk anders. Er wordt niet alleen preciezer en op een betrouwbaardere manier gekeken naar de energiezuinigheid van producten, maar het nieuwe label is ook ingericht op de verlichting van de toekomst.
 

Dit betekent bijvoorbeeld dat een lamp die nu een score heeft van A++ niet automatisch een A krijgt op het nieuwe label, maar een E scoort. Uiteraard heeft dit geen invloed op de energiezuinigheid van het product, enkel op de manier waarop dit wordt aangegeven.
 

Nieuw en oud


Zo is er niet alleen ruimte voor verbeteringen, maar zo weet u ook zeker dat enkel de meest energiezuinige producten hoge ogen gooien. Daarnaast zullen wij ons best doen om altijd zo goed mogelijk inzichtelijk te maken hoe de oude en nieuwe energielabels zich bij een product in onze webshop tot elkaar verhouden.
 

Op zoek naar energiezuinige verlichting?
Bekijk de Ultra Efficient lampen!

Heeft u vragen over onze informatievoorziening omtrent het nieuwe (of het oude) energielabel? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.
 


Terug naar blog