123led - Led verlichting en Led lampen - Homepage logo
123led B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787125
Fax: 0294-787126
E-mail: info@123led.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)
Laagste prijs garantie!

Dimbaar


Zijn ledlampen dimbaar?

Er is niks sfeervoller dan verlichting die u kunt dimmen. Maar zijn led-lampen ook dimbaar? Jazeker, maar dit geldt niet voor alle ledlampen. De dimbare led-lampen van 123led herkent u aan de toevoeging 'dimbaar' in de producttitel en 'dimbaar: ja' in het specificatieblok.

Om ledverlichting te dimmen heeft u dus de juiste ledlampen nodig. Maar ook de juiste dimmer is belangrijk. Niet elke dimmer is geschikt en niet elke dimmer levert goede resultaten op.

"Dimbare ledlampen doen het vaak beter met een speciale dimmer voor ledlampen"
(bron: Consumentengids oktober 2017)

Bij gebruik van een niet-geschikte dimmer (bijvoorbeeld een halogeen- of gloeilampdimmer) kunnen ledlampen gaan knipperen en wordt de levensduur aanzienlijk verkort. Ook zoemende dimmers komen vaak voor. Dit komt doordat ledlampen een stuk zuiniger zijn en daardoor het minimale wattage van oude dimmers niet halen. Kies voor een led-dimmer die geschikt is voor een laag minimaal wattage.

Type dimmers
Er zijn kort gezegd 2 types dimmers voor ledlampen: fase-aansnijdende dimmers en fase-afsnijdende dimmers. Welke u nodig heeft, verschilt per lamp. Raadpleeg informatie van de fabrikant en lees de productinformatie goed door. Het nieuwste, meest moderne type is de fase-afsnijdende dimmer. Deze geeft geleidelijk stroom door en is daardoor beter voor de levensduur van de ledlamp.

12V lampen dimmen
Bij het dimmen van een 12V ledlamp (bijvoorbeeld een GU5.3 spot) heeft u naast de dimmer vaak ook nog een dimbare driver nodig. Deze driver zet de 230V stroom van uw stroomnetwerk om in 12V voor de ledlamp.