123led - Led verlichting en Led lampen - Homepage logo
123led B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787125
Fax: 0294-787126
E-mail: info@123led.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)
Laagste prijs garantie!

Lumen per Watt

Wat houdt lumen per Watt in?

Het aantal lumen per Watt (lm/W) is een indicatie voor de energie-efficiëntie van een lichtbron. Hierbij is lumen de hoeveelheid lichtopbrengst, en Watt het elektrische vermogen (ook wel energieverbruik). Op deze manier wordt uitgedrukt hoe energiezuinig een lamp in werkelijkheid is, waardoor het mogelijk is om lampen met verschillende lichtopbrengsten en wattages toch met elkaar te vergelijken.
 

Deze energiezuinigheid is ook de belangrijkste factor bij het bepalen van het energielabel. Dit is vooral van belang bij de nieuwe energielabels, waarbij ook de kleinere verschillen in energiezuinigheid tussen diverse led lampen duidelijk worden. Des te hoger het aantal lumen per Watt, des te beter het energielabel, des te zuiniger de lichtbron.

Bijvoorbeeld: U wilt een gloeilamp van 40W vervangen. Een gewone Philips led lamp is een stuk energiezuiniger. Deze geeft net zoveel licht, namelijk 470 lumen, maar verbruikt slechts 4,3W (109 lumen per Watt) en heeft energielabel A++. Er zijn echter ook nieuwe led lampen die nóg energiezuiniger zijn. Dit is bijvoorbeeld de Ultra Efficient Philips led lamp, welke 485 lumen aan licht produceert tegenover slechts 2,3W aan verbruik. Dit is een energie-efficiëntie van maar liefst 210 lumen per Watt. Deze lamp heeft dan ook een nieuw energielabel.