123led - Led verlichting en Led lampen - Homepage logo
123led B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787125
Fax: 0294-787126
E-mail: info@123led.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

UGR waarde

Wat is de UGR waarde?

Bij een aantal led lampen ziet u de UGR waarde staan als extra informatie. Maar wat houdt dit precies in en waarom is het bij het kopen van led verlichting voor zakelijk gebruik belangrijk om hier op te letten? Hieronder leggen wij het uit.

De Unified Glare Rating, afgekort als UGR, is een getal dat wordt meegegeven aan led verlichting om de mate van lichthinder en verblinding aan te geven. Hierbij komt het er simpelweg op neer: hoe lager de waarde, hoe minder hinder gebruikers ervaren.

Richtlijnen UGR waardes volgens NEN-EN 12464-1

De gemiddelde UGR waarde ligt tussen de 15-30. Een lage waarde staat voor weinig verblinding; een waarde onder 15 geeft dan ook de minste verblinding. Om zo optimaal mogelijk en prettig te kunnen werken zijn er in de NEN-EN 12464-1 gemiddelde UGR waarden voor visueel comfort in een ruimte vastgelegd:
 • Tekenkamers: UGR <16
 • Kantoren: UGR <19
 • Entree ruimtes: UGR <22
 • Opslagruimtes, archieven, trappen en liften: UGR <25
 • Gangen en verkeersruimtes: UGR <28
Bovengenoemde Europese norm specificeert de verlichtingseisen voor personen die werkzaam zijn in een binnenruimte. Hierbij is uitgegaan van mensen met een normaal gezichtsvermogen. Alle visuele taken zijn meegenomen, ook het werken met beeldschermen. Lees meer.

Welke factoren spelen een rol bij lichthinder?

Zorgen voor de juiste verlichting verdient veel aandacht. Het heeft namelijk een grote invloed op de productiviteit en functioneren van een persoon. Zo moet het licht helder genoeg zijn om alles goed te kunnen zien, maar het mag niet zorgen voor schittering of verblinding. Dan leidt het uiteindelijk voor hinder tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden.

Om dit verder toe te lichten delen we dit op in directe en indirecte verblinding.
Directe verblinding: de lichtbron die in uw ogen of gezicht schijnt.
Indirecte verblinding: reflectie en weerkaatsing van de lichtbron op een oppervlak.

Daarnaast spelen ook nog de volgende factoren een rol:
 • Grootte en vorm van de ruimte
 • Oppervlaktehelderheid (luminantie, bijvoorbeeld witte muren, vloeren en plafonds)
 • Functionaliteit van de ruimte: voor een ruimte waar niet of nauwelijks omhoog wordt gekeken is de UGR waarde minder belangrijk.
 • Type armatuur/lichtbron
 • Verdeling en positie van de armaturen/lichtbronnen in een ruimte (denk hierbij aan de ooghoogte en kijkrichting van een persoon)
 • Afscherming: door het plaatsen van een niet-transparante afscherming kan de verblinding aanzienlijk worden verlaagd.
Bij 123led.nl vindt u de UGR waarde bij de specificaties van het product. Komt u er niet uit of heeft u vragen? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag.

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)
Laagste prijs garantie!