123led - Led verlichting en Led lampen - Homepage logo
123led B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787125
Fax: 0294-787126
E-mail: info@123led.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)
Laagste prijs garantie!

Populaire producten

Transformator installeren

123led helpcentrum: Transformator installeren

Wat is een transformator?

Een transformator, ook wel driver genoemd, wordt gebruikt als u een lamp of led spot heeft die afwijkt van het 220-240V stroomnetwerk. Een driver heeft twee spoelen. De primaire spoel wekt een magneetveld op dat snel wisselt, ook wel wisselstroom genoemd. Hiermee wekt de secundaire spoel vervolgens een lagere inductiespanning op.

Wanneer is een transformator nodig?

Transformatoren worden gebruikt als u verlichting wilt aansluiten die een ander voltage hebben dan de netstroom. De driver zorgt ervoor dat de spanning wordt omgezet van 220-240V naar 12V of 24V. Zonder transformator zullen de lampen direct doorbranden. Voor led verlichting worden voornamelijk elektronische trasformatoren gebruikt die 230 Volt omzetten naar 12 Volt.

Minimale en maximale belasting van een transformator

Transformatoren hebben een minimale belasting. Als de lampen die u op de driver heeft aangesloten minder Watt hebben dan de minimale belasting aan Watt voor de transformator, zullen de lampen gaan knipperen of flikkeren. Op de driver, productspecificaties of verpakking staat de minimale belasting aangegeven.

Transformatoren kunt u ook niet overbelasten. Blijf dus altijd tussen het minimale en maximale aangegeven hoeveelheid Watt dat de driver kan hebben. Overbelasting kan zorgen voor het opwarmen van de transformator en het zorgt ervoor dat de uitgangsspanning zakt.

Het aansluiten van een transformator

Het aansluiten van een transformator kunt u zelf doen en is een eitje als u wat technische kennis op zak heeft. Het aansluiten van een transformator doet u als volgt:
  1. Schakel de stroom uit.
  2. Schroef de klep van de transformator open. Er zullen kabel ingangen zichtbaar worden.
  3. Sluit de stroomkabels en de lamp kabels aan op de daarvoor aangewezen plekken en zorg dat deze stevig bevestigd zijn. Hierbij moet de L kabel in de L ingang en de N kabel in de N ingang.
  4. Plaats de klep van de driver weer terug en schroef deze er weer op.
  5. Schakel de stroom weer in en geniet van uw lampen.

Hierboven ziet u waar een transformator precies wordt geplaatst in de stroomkring van een lamp.

Een dimmer gebruiken met een transformator

Een dimmer kan gebruikt worden samen met een transformator. De driver plaatst u simpelweg tussen de dimmer en de aangesloten lampen in. De dimmer zorgt ervoor dat de transformator gedimd wordt, waardoor de driver iets minder vermogen afgeeft. Hierdoor worden de lampen automatisch gedimd.

Zoekt u iets anders? Mogelijk ook interessant: