123led - Led verlichting en Led lampen - Homepage logo
123led B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787125
Fax: 0294-787126
E-mail: info@123led.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)
Laagste prijs garantie!

Populaire producten

Drivers

Bestel snel en goedkoop led drivers

Bestel voor een voordelige prijs een driver voor uw led verlichting. Een driver wordt ook wel transformator of trafo genoemd en zorgt voor het aanpassen of beperken van de stroomtoevoer. Filter op merk, voltage, vermogen en dimbaarheid om een driver naar keuze te vinden. Bestel uw driver vandaag nog en ontvang deze morgen in huis.


1 - 17 van 17

Bestel voordelig drivers online

Drivers, trafo’s of transformatoren zijn verschillende namen voor hetzelfde elektrische apparaatje. Dit apparaatje dat tussen een led lamp en de netstroom moet worden aangesloten heeft een specifieke functie, en dat is het aanpassen van de spanning of de stroom dat uit het stopcontact komt zodat deze geschikt is voor de lamp die u wilt aansluiten. Dit is nodig omdat led lampen veel minder stroom nodig hebben dan ouderwetse gloei of halogeen lampen en daarom niet zonder tussenkomst van een driver op de netstroom kunnen worden aangesloten.

 

Dat betekent overigens niet dat u echt voor elke led lamp een led driver moet aanschaffen. In een groot deel van de ‘normale’ led lampen die u in een armatuur of lampvoet draait zit een interne driver. Deze zit in het grootste deel van de gevallen weggewerkt in de fitting. Maar heeft u een led lamp zonder interne driver (zoals bij veel led panelen bijvoorbeeld het geval is), of wilt u een laagspanningslamp aansluiten? Dan is een (externe) driver essentieel.

Ons assortiment led drivers

Drivers zijn er in verschillende soorten voor het bereiken van verschillende doelen. Het gaat grofweg om drie categorieën. Drivers voor het omzetten van wisselspanning naar een andere wisselspanning (AC), van wisselspanning naar gelijkspanning (DC), en van spanning naar een specifieke stroom (ampèrage):

  • Wisselspanning (AC) naar wisselspanning (AC): Deze drivers zetten de wisselspanning die uit het stopcontact komt om in een wisselspanning met een andere waarde. In andere woorden, de 230 V wisselspanning uit het stopcontact wordt omgezet naar een lagere wisselspanning, bijvoorbeeld 12 V wisselspanning.
  • Wisselspanning (AC) naar gelijkspanning (DC): Deze drivers zetten wisselspanning om in gelijkspanning. Dit wordt doorgaans gebruikt om laagspanningslampen van stroom te voorzien. In die situatie wordt de 230 V wisselspanning die uit het stopcontact komt omgezet in 10 V, 12 V of 24 V gelijkspanning dat gebruikt wordt door de laagspanningslamp.
  • Wisselspanning (AC) naar een specifieke stroom (mA): Deze driver heeft een hele andere werking. Hier wordt de type spanning niet anders van, maar gaat het meer om de hoeveelheid stroom die er bij de uitgang (wat op de lamp wordt aangesloten) uit de driver komt.

De juiste driver kiezen

Het kiezen van de juiste driver is gelukkig vrij eenvoudig. Er zijn drie dingen om op te letten. Ten eerste is het belangrijk om uzelf af te vragen of een driver noodzakelijk is, want veel led lampen beschikken over een interne driver. Heeft u inderdaad een (externe) driver nodig, dan is het belangrijk om te weten wat de spanning- en stroomvraag is van de aan te sluiten led lamp. Gaat het bijvoorbeeld om een laagspanningslamp met een vraag naar 12 V gelijkspanning?

 

Vervolgens dient u te kijken of u meerdere lampen op één driver wilt aansluiten? Heeft u bijvoorbeeld meerdere spotjes die op één driver aangesloten moeten worden, dan is het maximale wattage dat de driver kan doorlaten van belang. Led lampen vereisen niet veel elektrisch vermogen, maar als u meerdere lampen wilt aansluiten wordt het wel een aandachtspunt.

Iets anders nodig? Mogelijk ook interessant:

Veelgestelde vragen

Wat doet een led driver?

Een led driver zet de wisselspanning die uit het stopcontact komt om in een spanning of stroom van een andere soort of andere hoeveelheid. Het is dus een elektrisch apparaatje dat deze toevoer verandert, waardoor het mogelijk wordt om lampen met een afwijkende spannings- of stroomvraag aan te sluiten.

Wat voor led driver heb ik nodig?

Dit ligt aan de soort lamp(en) die u wilt aansluiten en waarop u deze lampen wilt aansluiten. Ook is de hoeveelheid lampen belangrijk, want in veel gevallen kunnen er meerdere lampen op één driver worden aangesloten, maar dan moet het wattage van deze driver wel toereikend zijn.

Wat is het verschil tussen een driver en een trafo?

Alhoewel er in technische zin een aantal verschillen zijn gaat het in de praktijk om hetzelfde apparaatje (ze hebben net een wat andere functie). Om het makkelijker te houden noemen wij het in alle gevallen een driver, ook omdat het om led verlichting gaat en hierbij drivers het meeste gebruikt worden. Trafo staat voor transformator, maar bij ons ziet u dus vooral de naam driver.
 

Heeft u na het lezen van deze tekst nog vragen over led drivers? Of wilt u misschien meer weten over de rest van ons assortiment. Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.