123led - Led verlichting en Led lampen - Homepage logo
123led B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787125
Fax: 0294-787126
E-mail: info@123led.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)
Laagste prijs garantie!

Populaire producten

Wanneer zijn lampen wel of niet dimbaar?

123led helpcentrum: Wanneer zijn lampen wel of niet dimbaar?

Wanneer zijn lampen wel of niet dimbaar?

De elektronica in een lamp of armatuur bepaalt of een led-lamp gedimd kan worden of niet. De dimbare functie zit namelijk ingebouwd in een chip, ook vaak een driver genoemd. Deze chip kan de hoeveelheid stroom die door de lamp gaat regelen. De driver stopt en start de stroomtoevoer regelmatig en dimt op deze manier de lamp. Deze regelaar zit meestal weggewerkt in de fitting. Door deze optie zijn dimbare lampen vaak duurder dan niet-dimbare lampen.

Bij zakelijke verlichting werkt dit net iets anders. Bedrijfsverlichting, zoals TL buizen en led panelen, kunnen gedimd worden met behulp van een losse driver. De driver kan verwerkt zitten in de starter of kan als los apparaat gekoppeld worden aan het paneel tijdens de installatie. Let hierbij wel op of het dimmen van een TL-buis of led paneel mogelijk is. Dit wordt vaak op de verpakking of in de productomschrijving vermeld.

Of een lamp dimbaar is, wordt op onze website aangegeven in de productspecificaties en op de verpakking. Als het er niet op staat, kunt u ervan uit gaan dat deze niet dimbaar is. Hieronder ziet u een voorbeeld van onze website.

Het verschil tussen dimbare led en dimbare halogeen lampen

Zowel led lampen als halogeen lampen zijn dimbaar. Hierbij gaan deze twee type lampen wel anders om met dimmen. Als u een halogeen lamp dimt met 50%, geeft deze bijna geen licht meer. Als u hetzelfde doet bij een led lamp, dan geeft de lamp nog 50% van zijn vermogen.

Daarnaast verandert de kleurtemperatuur bij het dimmen van een halogeen lamp. Wanneer u een halogeen lamp dimt, zal deze veranderen van kleurtemperatuur naar een warmere lichtkleur. Bij led lampen verandert de lichtkleur niet als u deze dimt. Er bestaan wel WarmGlow led lampen die dit effect nabootsen. Warmglow lampen vindt u ook in ons assortiment.

Een halogeen of led dimmer voor uw led lamp

Led lampen kunt u het beste niet dimmen met een halogeen dimmer. Halogeen dimmers hebben een minimaal vermogen dat ligt tussen de 40W-80W. Ideaal voor halogeen- en gloeilampen, maar led lampen komen vaak niet aan dit vermogen. Hierdoor kunt u de lampen niet of nauwelijks dimmen. Dit zorgt ervoor dat ze gaan knipperen. Dit knipperen kan invloed hebben op de levensduur van uw lamp.

Verschillende soorten led dimmers

Er zijn verschillende soorten led dimmers: fase-aansnijdende dimmers en fase-afsnijdende dimmers. Hieronder leggen wij meer uit over deze soort dimmers:
  • Fase-aansnijdende dimmers (leading edge): deze dimmers worden vaak gebruikt voor halogeen- en gloeilampen. Deze dimmers hebben een minimale wattage, omdat ze werken met een pulssignaal. Lampen moeten dus voldoen aan deze minimale wattage om te functioneren. Dankzij het pulssignaal kunnen er hoge spanningspieken ontstaan wat de levensduur van led lampen kan beïnvloeden en kan zorgen voor knipperende en zoemende lampen. Nieuwere fase-aansnijdende dimmers zijn vaak wel geschikt voor led lampen en zullen de levensduur niet beïnvloeden. Als dit het geval is, staat dit op de dimmer vermeld.
  • Fase-afsnijdende dimmers (trailing edge): deze dimmers geven gelijkelijk stroom en zijn daardoor meer geschikt voor led lampen. Met deze dimmers gaat er amper energie verloren en haalt u het maximale uit uw led lamp.

Zoekt u iets anders? Mogelijk ook interessant: