123led - Led verlichting en Led lampen - Homepage logo
123led B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787125
Fax: 0294-787126
E-mail: info@123led.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)
Laagste prijs garantie!
  • Home
  • Energie-investeringsaftrek (EIA)

Energie-investeringsaftrek (EIA)

Blog energie-investeringsaftrek

De Energie-investeringsaftrek (EIA) is er speciaal voor ondernemers. Wanneer u met uw onderneming overstapt naar led verlichting investeert u in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie. Uw energiekosten gaan hierdoor omlaag en u draagt hiermee ook een steentje bij aan het verkleinen van het klimaatprobleem. Een echte win-win situatie dus.

 

Als ondernemer kunt u met de Energie-investeringsaftrek (EIA) aanspraak maken op extra voordeel bij het overstappen naar energiebesparende bedrijfsmiddelen. De EIA is een fiscale regeling waarbij de overheid ondernemers ondersteunt bij het overstappen naar energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie. De EIA-regeling zorgt ervoor dat u 45% van de investeringskosten van energiebesparende bedrijfsmiddelen kunt aftrekken van de fiscale winst, bovenop uw gebruikelijke afschrijving. Hierdoor betaalt u minder inkomsten- of vennootschapsbelasting.

Voor wie geldt de EIA?

U komt in aanmerking voor de Energie-investeringsaftrek als u eigenaar bent van een onderneming en u belastingplichtig bent voor de inkomsten- of vennootschapsbelasting. Zo zijn bv's, nv's, coöperaties en sommige stichtingen en verenigingen belastingplichtig voor de vennootschapsbelasting. Voor de stichtingen en verenigingen kan alleen een beroep worden gedaan op de EIA indien de investering is gedaan in het deel van de activiteiten dat als een fiscale onderneming wordt beschouwd.
 

Voor de inkomstenbelasting moet u denken aan de eenmanszaak of vennootschap onder firma (VOF). Bent u ZZP'er en bent u niet zeker van of u een ondernemer bent voor de inkomstenbelasting? Doe dan de Ondernemerscheck van de Belastingdienst.

Uw onderneming dient gevestigd te zijn in Nederland, Aruba, Curaçao, Sint Maarten of de BES-eilanden (Bonaire, Sint Eustatius en Saba). Investeringen op Aruba, Curaçao, Sint Maarten of de BES-eilanden moeten aan een vaste inrichting op deze eilanden worden toegerekend. Het is vereist dat het wereldinkomen in Nederland wordt belast en voldaan wordt aan de eisen in de EIA-regeling.

Particulieren, verenigingen of stichtingen die niet belastingplichtig zijn voor de vennootschapsbelasting kunnen geen gebruikmaken van de EIA. Ook Onderwijsinstellingen komen niet in aanmerking voor de Energie-investeringsaftrek. Voor scholen die willen bijdragen aan verduurzaming worden regelmatig vanuit gemeenten en provincies stimuleringsmaatregelen genomen zoals subsidies, fondsen en duurzaamheidsleningen. Voor eventuele subsidies of fondsen kan dus het beste navraag worden gedaan bij uw gemeente of provincie.

 

Een volledig overzicht van de voorwaarden kunt u ook vinden bij de Voorwaarden Energie-investeringsaftrek (EIA) van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Hoe werkt de EIA?

Voor de EIA moet u minimaal € 2.500,- investeren in een bedrijfsmiddel dat aan de eisen voldoet van de Energielijst van de Energie-investeringsaftrek regeling. Verderop in deze blog kunt u lezen welke led bedrijfsmiddelen in aanmerking komen voor de EIA.

Wanneer u een investering doet, moet u dit binnen 3 maanden na de investering, digitaal melden via RVO.nl. U ontvangt vervolgens een verklaring als uw investering voor de EIA in aanmerking komt. Op deze verklaring staat ook het bedrag dat voor de EIA in aanmerking komt. Zorg dat u deze verklaring goed bewaart bij uw boekhouding. Als u de Energie-investeringsaftrek, conform de verklaring van de RVO, in uw aangifte voor de inkomsten- of vennootschapsbelasting aangeeft, mag u het van de fiscale winst aftrekken. De aftrek is 45% van het investeringsbedrag waarvoor u een EIA-verklaring heeft ontvangen.

 
Hieronder vindt u een rekenvoorbeeld:

De fiscale winst van uw onderneming in 2022 bedraagt € 75.000. De vennootschapsbelasting is 19% voor de eerste schijf tot € 200.000 en 25% boven € 200.000.

U doet voor € 5.000 nieuwe investeringen in energiezuinige led-lampen.
De EIA bedraagt 45,5% van € 5.000, dat is € 2.275.
Uw fiscale winst na aftrek van de Energie-investeringsaftrek wordt € 72.725 (€ 75.000 - 2.275).

Zonder EIA betaalt u € 14.250 vennootschapsbelasting. Met EIA betaalt u slechts € 13.817,75 vennootschapsbelasting. Uw fiscale voordeel is € 432,25.

Welke kosten mag u meenemen voor de EIA?

De EIA is van toepassing op de kosten van bedrijfsmiddelen die voldoen aan de energieprestatie-eisen. Dit geldt ook voor voorzieningen die technisch noodzakelijk zijn voor deze bedrijfsmiddelen, zoals leidingen en meet- en regelapparatuur. Voor deze bedrijfsmiddelen komen de aankoopsom, montagekosten of de arbeidskosten voor het installeren van de nieuwe bedrijfsmiddelen in aanmerking. Wanneer u de omzetbelasting niet kunt verrekenen, dan valt de gefactureerde omzetbelasting ook onder het kopje 'aankoopsom'.

Onderhoudskosten en kosten voor bedrijfsmiddelen die eerder zijn gebruikt komen niet in aanmerking voor de Energie-investeringsaftrek.

Ontvangt u via een andere regeling subsidie voor het investeren in het nieuwe bedrijfsmiddel? Dan moet u dat subsidiebedrag in mindering brengen op de aanschafkosten.

Welke led producten komen in aanmerking voor de EIA?

Niet alle led verlichting komt meteen in aanmerking voor de EIA. Als hoofdregel kunt u aanhouden dat led-verlichtingssystemen minimaal 110 lumen per Watt aan lichtopbrengst en een powerfactor van ten minste 0,90 moeten hebben. Producten die hieronder vallen zijn bijvoorbeeld led spots, led high bay lampen en downlights. Andere led armaturen, bijvoorbeeld led panelen, moeten een specifieke lichtstroom hebben van ten minste 125 lumen per Watt en ook een powerfactor van 0,90.

Een voorbeeld van led panelen die in aanmerking komen voor de EIA zijn onze 123led-huismerk High Lumen led panelen van 32W. Deze zijn beschikbaar in de varianten 60 x 60 cm en 30 x 120 cm. Het is tevens mogelijk om, wanneer u deze panelen in grote hoeveelheden wilt aanschaffen, een rapport bij ons aan te vragen waarin alle nodige productinformatie staat dat bij het indienen van uw aanvraag moet worden aangeleverd.

 Led TL buizen met een geïntegreerde driver komen niet in aanmerking voor de EIA. Alleen led TL buizen met een externe led driver komen in aanmerking. Deze moeten minimaal 130 lumen per Watt aan lichtopbrengst en tevens een powerfactor van ten minste 0,90. Led armaturen met uitwisselbare lichtbronnen zijn uitgesloten voor de EIA. Bij de specificaties van onze producten kunt u zien of de lampen EIA conform zijn. 

Via de speciale rekenhulp van het RVO kunt u snel in één oogopslag zien tot welk bedrag per bedrijfsmiddel u kunt melden bij het RVO voor de Energie-investeringsaftrek. Bekijk de complete Milieu- en Energielijst (2022) voor bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor de EIA. 

Bestel uw EIA conforme led verlichting bij 123led.nl

Terug naar blog

Mogelijk ook interessant: