123led - Led verlichting en Led lampen - Homepage logo
123led B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787125
Fax: 0294-787126
E-mail: info@123led.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)
Laagste prijs garantie!

Populaire producten

GU10 led spots

GU10 led spots kopen?

Bestel voor een voordelige prijs led spots met een GU10 fitting. Deze led spots werpen gebundeld licht op een energiezuinige manier en zijn beschikbaar in verschillende uitvoeringen qua dimbaarheid, afmetingen, lichtkleur en bedieningsmethode.

1 - 0 van 0

Bestel GU10 led spots online

Heeft u een vervanger nodig voor uw oude halogeen GU10 spot, of bent u op zoek naar energiezuinigere verlichting? Dan is een GU10 led spot een ideale lichtbron. Deze spots maken gebruik van led-technieken voor het opwekken van licht en zijn daarmee zeer energiezuinig. Spots werpen een gerichte lichtbundel, en zijn daarmee handige soorten lampen voor het belichten van plekken en objecten en voor het creëren van accentverlichting.

De GU10 spot uitgelegd

Een GU10 led spot is een led spot met een bajonetfitting (GU) waarbij de afstand tussen de aansluitingspinnen 10 mm bedraagt. Dit type fitting en de hartafstand van 10 mm onderscheidt een GU10 led spot van andere led spots, bijvoorbeeld de vele soorten met steekfittingen zoals de GU5.3 en de GU4. De GU10 fitting is overigens een van de meest voorkomende fittingen wat betreft led spots, en past daardoor bij een grote hoeveelheid armaturen, zoals de diverse inbouwarmaturen in ons assortiment.

Ook als u weet wat voor een soort fitting een GU10 spot heeft en wat de hartafstand tussen de pinnen is, kan het lastig zijn om op het oog te zien over wat voor een spot u beschikt. Daarom laten wij hieronder een schematische weergave van een GU10 fitting en een aantal sterk gelijkende fittingen zien, zodat u kunt zien wat de verschillen zijn.

 
GU10 fitting en andere fittingen
GU10 GX53 GU5.3 GU4

Hierbij functioneert een bajonetfitting als een soort combinatie van een schroeffitting en een steekfitting; een spot met een bajonetfitting moet eerst in de armatuur of lamphouder worden gestoken, en dient dan te worden vastgedraaid. Dit zorgt er dan ook voor dat dit een zeer vaste soort fitting is die niet snel door trillingen of andere vormen van impact loskomt.

 

Net als bij andere soorten led spots werpt een GU10 spot licht in een gerichte bundel, doorgaans in een lichthoek van 36°. Dat maakt dit licht bijvoorbeeld geschikt voor het belichten van specifieke plekken of objecten in een ruimte. Denk aan een spot gericht op een boekenkast, de eettafel of op een schilderij of ander kunststuk om daar de aandacht op te leggen.

Meer weten over de verschillende fittingen? Lees onze volledige uitleg.

Ons assortiment GU10 spots

GU10 led spots zijn er in allerlei uitvoeringen. Zo zijn er GU10 spots die u normaal kunt dimmen met een dimmerknop, met de lichtschakelaar, of die ook de lichtkleur tijdens het dimmen aanpassen dankzij de WarmGlow-techniek. Daarnaast zijn er ExpertColor spots van Philips met een aangepast kleurenspectrum, meer energiezuinige GU10 spots, slimme GU10 spots en spots die gekleurd licht werpen, en nog veel meer.

GU10 spots: Dimmen

Een belangrijke keuze om te maken bij het selecteren van de juiste GU10 spot is de manier waarop u de spot wilt dimmen. Dit kan op drie manieren: normaal met een dimmer, WarmGlow met een dimmer, of SceneSwitch met een lichtschakelaar.

  • Dimbare GU10 spots: deze spots zijn op een normale wijze te dimmen, met behulp van een dimmerknop of -schakelaar. Zo kunt u het lichtniveau van de spot naar wens aanpassen, bijvoorbeeld feller licht voor het lezen van een boek en gedimd licht voor een gezellige ambiance tijdens het eten.
  • WarmGlow GU10 spots: deze spots zijn ook dimbaar, maar doen dat op een speciale manier. Wanneer WarmGlow GU10 spots gedimd worden wordt namelijk niet alleen de lichtsterkte aangepast, maar ook de lichtkleur. Zo wordt het licht nog warmer en gezelliger als de spot gedimd wordt.
  • SceneSwitch GU10 spots: bij deze spots wordt de functie van de dimmerknop vervangen door die van de normale lichtschakelaar. Door één of meerdere keren de lichtschakelaar te gebruiken wordt een andere scene gebruikt, waarbij een scene een combinatie van een specifieke lichtsterkte en lichtkleur is. Het combineert dus eigenlijk de functionaliteit van een normale dimbare GU10 spot met die van een WarmGlow spot.

GU10 spots: Lichtkleur

De GU10 spots zijn er in verschillende varianten die verschillende lichtkleuren verspreiden, variërend van warm wit (2700K) tot helder wit (4000K) en koud wit (6500K). Hierbij heeft elke lichtkleur zijn eigen associatie. Warm wit licht wordt als gezellig ervaren, koud wit als neutraal en daarmee voor vrijwel alle dagelijkse situaties geschikt, en koud licht voor optimaal zicht.

 

Daarnaast zijn er ook slimme GU10 spots beschikbaar waarbij u zelf de lichtkleur kunt selecteren, en gekleurde GU10 led spots met uitvoeringen in diverse kleuren. En kiest u voor een WarmGlow of SceneSwitch GU10 spot? Dan kunt u door de spot te dimmen ook de lichtkleur aanpassen.

In onze blog over de kleurtemperatuur leest u meer over lichtkleuren, kleurtemperaturen en de verschillende associates die bij de verschillende kleuren worden opgeroepen.

GU10 spots: Afmetingen

Alhoewel de fitting van een GU10 spot altijd dezelfde afmetingen heeft, geldt dat niet voor de spot zelf. Er zijn drie veelvoorkomende variaties in grootte. Zo zijn er standaard GU10 spots, GU10 spots van het type MR11 en GU10 spots van het type ES111.

 

Normale GU10 spots zijn op hun breedste punt circa 40 mm breed. MR11 spots zijn een stuk slanker, en zijn op hun breedste punt met 36 mm nauwelijks breder dan de fitting. De ES111 spots zijn extra grote uitvoeringen met een breedte aan de bovenzijde van 111 mm

GU10 spots: Bediening

Tot slot kunt u GU10 spots kiezen op basis van de bediening. Hierin kunnen we onderscheid maken tussen reguliere GU10 spots die alleen met de lichtschakelaar aan- en uitgezet kunnen worden, en slimme spots die met behulp van bijvoorbeeld een app op uw smartphone kunnen worden bediend.

 

Deze laatste categorie is weer onder te verdelen in GU10 spots die op verschillende protocollen werken: de soort taal die wordt gebruikt om een verbinding tussen de spot en uw telefoon te realiseren. Slimme spots hebben overigens nog meer voordelen. Zo is het in veel gevallen mogelijk het energieverbruik via zo een zelfde app uit te lezen, om instellingen aan te passen, en bijvoorbeeld om de kleurtemperatuur te wijzigen.

Halogeen GU10 spot vervangen door een led spot

Het kan zijn dat u een GU10 spot wilt aanschaffen om een oude halogeen spot met GU10 fitting te vervangen. De wijze waarop u dit kunt doen hangt af van de spanning van de halogeenspot die u momenteel gebruikt. Wanneer u een halogeen GU10 spot in de armatuur heeft zitten die gebruikmaakt van 230 V spanning, dan kunt u deze één-op-één vervangen met een GU10 led spot.

 

Bij het installeren van een GU10 led spot als uw halogeen spot op 12 V laagspanning werkt is wel een extra maar eenvoudige handeling nodig. Het is in dit geval namelijk noodzakelijk om eerst de trafo (transformator) te verwijderen, anders werkt de led spot niet en is er een grote kans op defecten. En maakt u gebruik van een dimmer voor uw halogeenverlichting? Dan is het handig om te weten dat voor het dimmen van led spots doorgaans een geschikte led dimmer nodig is.

Iets anders nodig? Mogelijk ook interessant:

Veelgestelde vragen

Wat is een GU10 spot?

Een GU10 spot is een led spot met een bajonetfitting waarbij de hartafstand tussen de pinnen 10 mm bedraagt. Daarnaast werpt deze spot net als andere soorten led spots gebundeld en gericht licht, wat het een geschikte lichtbron voor het belichten van een specifieke plek of een specifiek object maakt.

Wat is het verschil tussen een GU5.3 en een GU10 spot?

Er zijn twee verschillen tussen een GU5.3 en een GU10 spot. Ten eerste is de soort fitting anders. Een GU5.3 heeft een steekfitting, die om aan te sluiten alleen in de armatuur gestoken hoeft te worden. Een GU10 spot heeft een bajonetfitting, die in de armatuur gestoken moet worden en vervolgens worden vastgedraaid. Ook verschilt de hartafstand tussen de pinnen, namelijk 5,3 en 10 mm.

Werkt een GU10 spot altijd op 230 V?

Een led GU10 spot werkt altijd op 230 V, een halogeen GU10 spot kan ook op 12 V werken (afhankelijk van de spot). Het is daarom goed om te kijken op wat voor spanning uw huidige halogeenspot werkt. Werkt deze op 12 V dan is de kans namelijk groot dat er een trafo (transformator) tussen zit die eerst weggehaald moet worden voordat u uw GU10 led spot aansluit.
 

Heeft u na het lezen van de informatie op deze pagina nog vragen over GU10 led spots? Of wilt u wellicht meer weten over de rest van ons assortiment? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.