123led - Led verlichting en Led lampen - Homepage logo
123led B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787125
Fax: 0294-787126
E-mail: info@123led.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)
Laagste prijs garantie!

Alles over slimme stekkers

Alles over slimme stekkers

Steeds meer mensen maken gebruik van slimme apparaten en lampen. Deze zijn op afstand te bedienen en beschikken ook over extra functies, zoals het gebruik van tijdschema’s en het op elkaar laten werken van verschillende slimme producten.

 

Op die manier vergroten mensen het gebruikscomfort van hun woning. Dat is erg handig. Maar het kan ook lastig zijn om deze stap te maken. Er zijn een groot aantal verschillende soorten slimme apparaten en lampen en het is niet altijd duidelijk waar u mee moet beginnen. Daarom willen wij het in deze blog hebben over één soort product dat het slimmer maken van uw woning (ook wel smart home) een stuk makkelijker maakt, namelijk de slimme stekker.
 

Snel het antwoord op een bepaalde vraag over slimme stekkers vinden?
Klik dan hieronder op een van de onderwerpen:

 
> 1. Wat is een slimme stekker en wat kunt u ermee?
> 2. Hoe kiest u de juiste slimme stekker?
> 3. Meer weten over een smart home?

1. Wat is een slimme stekker en wat kunt u ermee?

De slimme stekker is van alle slimme producten waarschijnlijk het eenvoudigste in gebruik en daardoor ook het meest gebruiksvriendelijke qua installatie, en vormt daarmee een goede eerste stap voor het slim maken van uw woning. Maar hoe werkt een slimme stekker precies?

 

Een slimme stekker is eigenlijk een soort stekkerblok, alleen dan een stekkerblok dat voorzien is van de nodige software en hardware om een draadloos protocol te ondersteunen. Denk hierbij aan een protocol als wifi (zoals u ook gebruikt voor uw draadloos internet thuis) maar ook protocollen die specifiek voor smart home zijn ontworpen, zoals Zigbee en Z-Wave.

 

Zodra u de slimme stekker in het stopcontact steekt, krijgen de hard- en software de nodige stroom. Wanneer u vervolgens de stekker van een ander apparaat weer in de slimme stekker doet (het fungeert dus eigenlijk als een tussenstuk) is de stroomtoevoer naar het apparaat aan te sturen en te beheren via dit draadloze protocol. Dit gaat doorgaans via een app op uw smartphone of tablet, maar kan in de meeste gevallen ook met een voice assistant zodat u spraakopdrachten kan geven.

 

Het resultaat is dat u niet alleen het aangesloten apparaat op afstand kunt in- en uitschakelen, maar dat u de stroom ook op vaste tijden kunt aanzetten (tijdschema’s) of dat deze alleen wordt gebruikt als andere apparaten die hetzelfde draadloos protocol gebruiken óók ingeschakeld worden. Een voorbeeld van een timer is een slimme stekker zo instellen dat deze precies 7 uur ’s ochtends inschakelt, zodat de aangesloten vloerlamp aan gaat, en de woonkamer is verlicht als u deze vanuit de slaapkamer betreedt.

 

Daarnaast zijn sommige slimme stekkers ook nog eens in staat om de hoeveelheid stroom die zij doorlaten nauwkeurig te meten, waardoor het mogelijk is om inzicht te krijgen in het verbruik van het aangesloten apparaat. En er zijn slimme stekkers die u in staat stellen om een aangesloten lichtbron te dimmen.

2. Hoe kiest u de juiste slimme stekker?

Nu we weten wat een slimme stekker is, kunnen we gaan kijken naar verschillende soorten slimme stekkers, of beter gezegd de factoren die per slimme stekker kunnen verschillen. In dit geval zijn drie factoren belangrijk om in ogenschouw te nemen als u een slimme stekker wilt aanschaffen.

Enkel, duo of verlengsnoer

Het eerste onderscheid is ook de eenvoudigste. Slimme stekkers zijn er in een enkele en een duo variant, en daarnaast zijn er ook nog slimme verlengsnoeren. Een enkele slimme stekker heeft de uitsparing voor één apparaat, een duo stekker voor twee, een verlengsnoer voor drie. Als u dus meer dan één apparaat op een slimme stekker wilt aansluiten is het verstandig om een slimme duo stekker of een slim verlengsnoer te kiezen.

De verschillende protocollen

Zoals u heeft kunnen lezen zijn er verschillende draadloze protocollen, en het is dit protocol dat bepaald op welke manier een slim product wordt bediend. Als u bijvoorbeeld alleen een wifi netwerk heeft, dan gaat een slimme Zigbee of Z-Wave stekker niet helpen; deze kunnen niet zonder hulp van een speciaal kastje een wifi signaal ontvangen. Om die reden lichten wij kort even een aantal veelvoorkomende protocollen toe.

  • Wifi: wifi is het bekendste protocol. Dit is het protocol dat het draadloos netwerk dat u thuis van internet voorziet gebruikt. Let bij slimme stekkers die op wifi werken wel op dat deze altijd via een 2,4 GHz wifi signaal werken. Dit is het oudere wifi signaal. Tegenwoordig werken veel routers ook met 5 GHz wifi, maar dit werkt niet in combinatie met slimme apparaten. Gelukkig zijn ook veel van deze nieuwere routers voorzien van een dual band functie waarbij zowel 2,4 als 5 GHz mogelijk zijn.

    Het wifi protocol heeft als voordeel dat er geen apparaten nodig zijn om het signaal om te zetten, waardoor de kosten laag blijven, en dat het veel data kan verwerken, bijvoorbeeld audio en video. Nadeel is dat wifi minder ver draagt en het daardoor bijvoorbeeld lastig kan zijn om een slimme stekker buiten met wifi te gebruiken.
     
  • Bluetooth: het Bluetooth protocol is bij de meeste mensen redelijk bekend maar wordt in de smart home wereld echter wat minder vaak gebruikt in verband met de korte effectieve afstand. Zo ook bij slimme Bluetooth stekkers. Het vormt echter wel de onderliggende techniek voor HomeKit, het smart home protocol van Apple.
     
  • Zigbee: als gespecialiseerd smart home protocol wordt Zigbee door veel merken van slimme apparaten gebruikt. Het is echter wel noodzakelijk om een zogenaamde Zigbee gateway of hub aan te schaffen om een slimme Zigbee plug te bedienen. Dit zijn kastjes (een soort routers) die het wifi signaal in uw woning omzetten in een Zigbee signaal. Hierdoor lopen de kosten iets op.

    Het voordeel is dan wel dat het signaal een stuk verder draagt dan wifi, en dat het ook mogelijk is om een groot aantal apparaten op Zigbee aan te sluiten, zonder dat de snelheid van het netwerk omlaag gaat. Let wel op dat Zigbee net als wifi van 2,4 GHz gebruikmaakt waardoor het kan voorkomen dat deze elkaar storen.
     
  • Z-Wave: het Z-Wave protocol lijkt een beetje op Zigbee maar maakt gebruik van andere frequenties (stoort dus niet met wifi). Z-Wave heeft daardoor ook een wat lagere snelheid, waardoor het minder geschikt is om grote hoeveelheden data zoals audio en video te versturen. Daarbij hebben slimme Z-Wave stekkers net als bij Zigbee een gateway of bridge nodig om het wifi signaal om te zetten.

Omdat Zigbee en Z-Wave in de praktijk erg op elkaar lijken, raden wij u aan om te kijken naar de merken die deze protocollen ondersteunen. Vindt u bijvoorbeeld de producten van Fibaro heel mooi, dan is het handig om te kiezen voor Z-Wave.

Wattage en Ampèrage

De derde factor waarmee u rekening dient te houden bij het kiezen voor een slimme stekker is het elektrische vermogen dat deze stekker kan verwerken en de hoeveelheid stroom die het kan doorlaten. Het vermogen wordt uitgedrukt in watt (W) en wordt daarom ook wel het wattage genoemd. De hoeveelheid stroom, Ampèrage, wordt uitgedrukt in ampère (A). Beide zijn belangrijke eigenschappen. Zo is het niet mogelijk om bijvoorbeeld een koelkast (met hoog wattage en hoog Ampèrage) op een slimme stekker aan te sluiten die ontworpen is om enkel een lamp met stekker aan te sluiten. Uiteraard is het ook zonde om een slimme stekker met een heel hoog wattage of Ampèrage aan te schaffen als u alleen een losse lamp wilt aansluiten.

 

Als u rekening houdt met deze drie factoren bent u altijd in staat om de juiste slimme stekker te kiezen. Komt u er ondanks de informatie in deze blog niet helemaal uit, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag.


Direct een slimme stekker bestellen?
Bekijk ons assortiment!

3. Meer weten over een smart home?

Alhoewel de aanschaf van een slimme stekker een goed en vooral makkelijk begin is bij het slim maken van uw woning, is er een hele wereld aan slimme producten beschikbaar. Mocht u meer willen weten over de verschillende mogelijkheden, raden wij u aan om onze blog over smart home te bekijken.
 

Terug naar blog