123led - Led verlichting en Led lampen - Homepage logo
123led B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787125
Fax: 0294-787126
E-mail: info@123led.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)
Laagste prijs garantie!
  • Home
  • Waarom overstappen op led verlichting?

Waarom overstappen op led verlichting?

123led blog: Waarom overstappen op led verlichting?

Besparen willen we allemaal. En zeker nu de gas- en energieprijzen in korte tijd aanzienlijk zijn gestegen. Er zijn een hoop manieren om in huis of op kantoor te besparen op uw energierekening. Bij het verlagen van de energiekosten wordt al gauw gedacht aan isolatie/ventilatie en aan het gebruik van huishoudelijke apparaten c.q. stroomvreters. Zowel de Consumentenbond, het Nibud en Milieu Centraal noemen echter het overstappen op led verlichting als een van de meest belangrijke factoren om energie te besparen.

 

Snel naar het gewenste onderwerp navigeren? Klik dan hieronder op een van de links:
 

> Waarom stijgen de energieprijzen?
> Wat maakt led verlichting energiezuinig?
> Wat zijn de voordelen van led lampen?
> Zijn er nadelen aan led verlichting?
> Besparingscalculator
> Zakelijk overstappen op led verlichting?

Waarom stijgen de energieprijzen?

Zoals u kunt zien in de bovenstaande grafiek stijgt de stroomprijs hard. Waar de stroomtarieven voorheen redelijk gelijk zijn gebleven, worden ze de afgelopen maanden steeds duurder. Dit gebeurt wereldwijd en is een direct gevolg van de hogere gasprijs. Maar waarom wordt stroom duurder als de gasprijs stijgt?
 

Dit komt omdat een aanzienlijk deel van het stroomaanbod uit (aard)gas wordt gewonnen. Dit maakt echter niet alleen grijze stroom duurder, maar ook groene stroom. Omdat gas duurder wordt voor energieleveranciers, maken ook de energieleveranciers die gebruikmaken van grijze stroom steeds vaker gebruik van groene stroom. In de andere woorden: de vraag naar groene stroom stijgt, en daardoor ook de prijs.
 

Het is dan ook verstandig om op led verlichting over te stappen, om op die manier uw energiekosten ondanks de stijgende prijzen zo laag mogelijk te houden. Led verlichting is namelijk een van de weinige manieren waarop u zelf invloed kunt uitoefenen op uw energieprijs; elke energieleverancier heeft last van de stroomprijzen, en het is dan ook niet eenvoudig om een goedkopere leverancier te vinden, zoals blijkt uit deze tabel:
 

Leverancier Normaaltarief
BudgetEnergie € 0,340
Eneco € 0,333
Energiedirect.nl € 0,253
Engie € 0,316
Gewoon energie € 0,329
Greenchoice € 0,377
Innova energie € 0,329
Oxxio € 0,333
Pure Energie € 0,298
Vandebron € 0,368
Vattenfall € 0,290
Stroomprijzentabel, www.overstappen.nl


Door een van deze prijzen te vermenigvuldigen met uw verbruik in kWh krijgt u een idee wat het bedrag is dat u ongeveer kwijt zou zijn. Het verbruik in kWh kunt u inzien bij uw huidige energieleverancier, of u kunt de volgende gemiddelden hanteren:
 

Aantal personen per huishouden Gemiddeld stroomverbruik
1 1500 kWh
2 2500 kWh
3 3500 kWh
4 4500 kWh
5 5100 kWh
 Gemiddeld stroomverbruik per huishouden, www.overstappen.nl
 

Wanneer u nog gebruikmaakt van traditionele verlichting (zoals gloei of halogeenlampen) zal uw stroomverbruik aanzienlijk hoger zijn dan wanneer u gebruikmaakt van led verlichting.

Wat maakt led verlichting energiezuinig?

Led lampen zijn zo energiezuinig omdat hun werking verschilt van gloei- en halogeenlampen. Gloei- en halogeenlampen gebruiken warmte om licht te creëren. Bij een gloeilamp bijvoorbeeld wordt het gloeidraad in de lamp ontzettend warm waardoor licht ontstaat. Hierbij gaat echter een groot deel van de energie verloren; niet alle warmte wordt omgezet in licht. Daarom wordt een gloeilamp ook zo heet als deze een tijdje aanstaat.
 

Een led lamp daarentegen is puur elektrisch. Led staat voor light-emitting diode (lichtgevende diode). Een korte uitleg: Een led lamp creëert licht door kleine deeltjes af te vuren en op elkaar te laten botsen. Deze deeltjes worden alleen afgevuurd als de lamp aanstaat. Wanneer de deeltjes op elkaar botsen komt er energie vrij, en dit creëert licht. Er gaat dus geen energie verloren aan warmte, en een led lamp voelt dan ook niet heet aan.

 

Dit verklaart de grote verschillen in energieverbruik tussen traditionele lampen en led lampen. Een led lamp heeft doorgaans 3 tot 5 keer minder energie (in Watt) nodig dan een gloeilamp om dezelfde hoeveelheid licht te creëren.

Wat zijn de voordelen van led lampen?

Heeft u nog gloei- of halogeenlampen in huis? Vervang deze dan direct voor een led lamp. Zelfs als de lampen nog goed werken is vervangen een slimme zet. Benieuwd waarom? Wij hebben de voordelen van led verlichting voor u op een rijtje gezet:
 
 Led lampen zijn tot wel 85% zuiniger dan traditionele lampen én zijn ook zuiniger dan spaarlampen. 
 Led verlichting heeft een lange levensduur; met 50.000 branduren gaan de lampen zeker 15 jaar mee.
 Led lampen flikkeren niet, dit is rustiger voor de ogen.
 Led lampen zijn bestand tegen schokken en trillingen en gaan minder snel kapot.
 Led lampen zijn vriendelijker voor het milieu; minder afval en led lampen zijn recyclebaar.
 Led lampen zijn minder (brand)gevaarlijk; een led lamp wordt niet heet.
 Led lampen hebben geen opstarttijd; als u de lamp aandoet brandt hij gelijk op 100%.
 Led lampen bevatten geen gevaarlijke stoffen zoals kwik.
 Led verlichting draagt bij aan een daling in het chemische afval en CO2-uitstoot.
 Led lampen zijn beschikbaar in vele soorten, maten en kleuren.

 

Wilt u bovengenoemde voordelen uitgebreid nalezen?
Lees dan ons artikel: de 10 grootste voordelen van led verlichting.

 

Om direct resultaat te behalen start u met het vervangen van lampen die u vaak aan heeft staan of lampen die veel licht geven. Bekijk ons assortiment, selecteer de benodigde fitting en kies vervolgens de gewenste led lamp.
 

E27
(grote fitting)
E14
(kleine fitting)
Led spots

Zijn er nadelen aan led verlichting?

Led verlichting heeft ook zo zijn nadelen. Althans, dat wordt vaak gedacht. In dit overzicht benoemen we een aantal veronderstelde nadelen, en laten we zien waarom deze aannames eigenlijk geen reden mogen zijn om niet op led verlichting over te stappen.
 
"Led verlichting heeft een hogere aankoopprijs"
Het klopt dat led verlichting duurder is in aanschaf. Maar door de lagere energiekosten verdient u dit verschil snel weer terug. Gemiddeld binnen 1,5 jaar.

"Led verlichting verspreidt fel licht"
Dit hoeft niet het geval te zijn. Led verlichting kán wel feller licht verspreiden, maar dit hoeft niet, het is afhankelijk van uw wensen. De lichtopbrengst van led verlichting wordt uitgedrukt in lumen. Des te meer lumen, des te hoger de lichtopbrengst, en des te feller het licht. Maar er zijn ook led lampen die weinig maar wel sfeervol licht verspreiden. Ook is led verlichting in veel gevallen dimbaar. Dit houdt in dat u een dimmer kunt gebruiken om de lichtopbrengst naar beneden bij te stellen als u dat wilt. Lees onze blog met alle informatie over het dimmen van led verlichting.

"Led verlichting verspreidt kil en ongezellig licht"
Led verlichting hoeft niet kil te zijn. De sfeer wordt bepaald door de lichtkleur. Dit wordt uitgedrukt in kleurtemperatuur, en led verlichting beschikt over een breed scala aan lichtkleuren, van extra warm wit tot koud wit. Meer over kleurtemperatuur weten? Lees onze blog. Daarnaast zijn er led lampen die tijdens het dimmen ook van kleurtemperatuur veranderen, zoals de WarmGlow en DimTone lampen van Philips en de Sfeerdim lampen van ons 123led-huismerk. Meer informatie over WarmGlow, Sfeerdim en DimTone vindt u in deze blog.  

Handig: led besparingscalculator

Wilt u weten hoeveel energie u kunt besparen door gebruik te maken van led verlichting? Gebruik dan hieronder onze led besparingscalculator. Naast de besparing op het verbruik (in kWh) bespaart u op de lange termijn natuurlijk ook op de eerdergenoemde langere levensduur; u hoeft namelijk minder snel een nieuwe lamp aan te schaffen.

Vul de onderstaande gegevens in die van toepassing zijn op uw situatie:

  • Geef aan hoeveel conventionele lampen u wilt vervangen
  • Geef aan hoeveel Watt deze conventionele lichtbronnen zijn (eventueel het gemiddelde)
  • Geef aan hoeveel Watt de beoogde led lichtbronnen zijn
  • Geef aan hoeveel uur per dag u denkt dat uw verlichting gemiddeld brandt

Na het invullen van de gegevens berekent onze calculator zelf uw besparing.
 

Aantal lampen
Wattage lamp
Wattage Led lamp
Branduren per dag
Branduren per jaar
Prijs per kWh
Verbruik in kWh Stroomkosten
Huidige verlichting:
Met led​verlichting:
Besparing per jaar:


Let op: de bovenstaande besparing is een indicatie op basis van de huidige kWh prijs.

Nóg meer besparen?

Met led lampen kunt u al heel veel besparen op uw energierekening. Maar door nieuwe ontwikkelingen wordt het mogelijk nóg meer te besparen. Zo wordt led verlichting in de loop van het jaar voorzien van een nieuw energielabel. Op dit label is te zien hoe energiezuinig een lichtbron is, en is gebaseerd op de hoeveelheid lumen per watt. Voorheen was dat label niet precies genoeg, waardoor er tussen de diverse led lampen weinig onderscheid te maken was. Met het nieuwe label is het makkelijker om de verschillen in energieverbruik tussen led lampen te zien, waardoor het voor u nog eenvoudiger wordt om de meest energiezuinige lamp te kiezen.
 

Wilt u meer weten over dit label?
Lees dan onze blog: Alles over het nieuwe energielabel.Ook vindt u in ons assortiment led lampen die ontworpen zijn met het oog op duurzaamheid. Dit zijn onder andere de lampen uit de Ultra Efficient-lijn van Philips. Deze lampen hebben een lichtopbrengst van maar liefst 210 lumen per watt.

Zakelijk overstappen op led verlichting?

Wanneer u als ondernemer ervoor kiest om over te stappen op led verlichting kunt u met de Energie-investeringsaftrek (EIA) aanspraak maken op extra voordeel. De EIA is een fiscale regeling waarbij de overheid ondernemers ondersteunt bij het overstappen naar energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie. Lees meer over de Energie-investeringsaftrek.
 

Daarnaast helpt het overstappen naar led verlichting ook bij het in aanmerking komen voor een beter energielabel. Wist u dat het sinds 2023 verplicht is voor bedrijfspanden om op zijn minst energielabel C te hebben? Mocht uw pand niet aan deze verplichting voldoen riskeert u een boete of zelfs sluiting. Bekijk onze blog over deze nieuwe verplichting voor meer informatie over en tips voor een beter energielabel.


Als zakelijke klant ontvangt u bij 123led.nl verschillende voordelen. Wilt u voor uw bedrijf of onderneming overstappen op led verlichting? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan. Onze medewerkers voorzien u graag van een persoonlijk advies.
 

Vraag vrijblijvend een offerte aan
Zorg dat u inzicht krijgt in uw energieverbruik en bekijk waar er mogelijkheden zijn om de kosten te verlagen. Wilt u meer informatie omtrent het overstappen op led verlichting of heeft u andere vragen?

Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag.

Terug naar blog