123led - Led verlichting en Led lampen - Homepage logo
123led B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787125
Fax: 0294-787126
E-mail: info@123led.nl
bijna 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

Alles over dimmers

Blog Alles over dimmers

Led lampen kunnen niet zomaar op iedere dimmer worden aangesloten. Bovendien zijn dimmers te verkrijgen in verschillende uitvoeringen: van in te bouwen muurdimmers tot slimme dimmers en van snoerdimmers tot vloerdimmers. Het kan dus best lastig zijn om de juiste variant te vinden. Welke past er nou eigenlijk echt het beste bij uw verlichting? Wij helpen u bij uw zoektocht.

Soorten dimmers

De meest voorkomende dimmers zijn onder te verdelen in twee types: fase-aansnijdende dimmers en fase-afsnijdende dimmers. Misschien zeggen deze twee termen u niets. Geen zorgen, we leggen het hieronder uit.

 • Fase-aansnijdende dimmers (leading edge): Dit is een wat oudere en daardoor de meest bekende dimmer. De dimmer wordt gebruikt voor halogeen- en gloeilampen. Deze lampen hebben een minimale wattage nodig om te werken. Fase-aansnijdende dimmers werken door middel van een pulssignaal en hebben een minimale belasting nodig. Hierdoor kunnen echter hoge spanningspieken ontstaan die slecht zijn voor een led lamp. Led lampen verbruiken namelijk minder watt. Wanneer u led lampen aansluit op deze dimmers kunnen ze slecht tot niet dimmen en zelfs gaan knipperen en zoemen. De levensduur van de led verlichting wordt hierdoor aanzienlijk verkort.
 • Fase-afsnijdende dimmers (trailing edge): Dit is de meest nieuwe dimmer. Deze dimmer geeft geleidelijk meer stroom door en is daardoor beter geschikt voor de levensduur van een led lamp. Door met deze dimmers uw led verlichting te dimmen gaat er nauwelijks energie verloren. Ook haalt deze dimmer het maximale uit uw lamp. Bijna alle dimbare led lampen werken het beste op fase-afsnijdende dimmers.

Nog even in het kort: de techniek die de dimmers gebruiken om het licht te dimmen is dus verschillend. De fase-aansnijdende dimmer doet dit door de stroom meerdere keren per seconden door te laten, terwijl de fase-afsnijdende dimmer dit doet door de stroom meerdere keren per seconde af te snijden. Voor led lampen is de fase-afsnijdende dimmer het meest geschikt.

Bestel nu uw dimmer bij 123led.nl:

 • Fase-afsnijdend
 • Tradim
 • Geschikt voor inbouw
 • Duo of enkel
Snoerdimmers
 • Fase-afsnijdend
 • Tradim
 • Elektronische dimmer
 • Led dimmer
   
Vloerdimmers
 • Fase-afsnijdend
 • Fase-aansnijdend
 • 12V of 220-240V
 • Tradim

   

Welk type dimmer?

Bij alle dimmers in onze webshop staat het aantal wattage bij de specificaties vermeld. Controleer het minimum én het maximaal aantal watt op uw dimbare led lamp en kies aan de hand hiervan een geschikte dimmer uit.

De dimbare led lampen die 123led.nl verkoopt zijn zeer moderne varianten en werken daarom beter samen met fase-afsnijdende dimmers. Dimmers zijn gemarkeerd en kunt u gemakkelijk herkennen zoals hieronder aangegeven op de afbeelding van een muurdimmer. Op de plek van de cirkel aan de linkerkant staat het aantal volt en aan de rechterkant ziet u welk type dimmer het is.

.
 
 
R staat voor resistieve (ohmse) belastingen - Gloeilampen of 230V halogeen
C staat voor capacitieve belastingen (fase-afsnijdend) - 12V halogeen met elektronische transformator
L staat voor inductieve belastingen (fase-aansnijdend) - Dimbare led lampen

Tip: Controleer voordat u een dimmer koopt altijd eerst of uw led lampen geschikt zijn om te dimmen.

Slimme dimmers

Tegenwoordig zijn er ook slimme dimmers op de markt. Deze dimmers kunnen bediend worden met behulp van een app op uw telefoon of tablet. Zelfs stembediening is mogelijk als u in het bezit bent van een voice assistant, zoals Amazon Alexa of Google Assistant. Zo bieden dit soort dimmers u een hoop extra gemak.

We verkopen slimme dimmers die met verschillende protocollen werken; namelijk Z-Wave, Zigbee of Wifi. De producten van onder andere EcoDim, Fibaro, Idinio en Aeotec bieden u allemaal de mogelijkheid om, ook op afstand of als u niet thuis bent, de verlichting te dimmen. Ook kunt u de dimmer op deze manier heel eenvoudig combineren met andere producten die hetzelfde protocol gebruiken. Laat producten samenwerken om allerlei slimme processen in uw huis te ontwikkelen en het gebruik van uw verlichting bijvoorbeeld te automatiseren. Handig en soms ook nog eens energiebesparend. 

Bestel nu uw slimme dimmer bij 123led.nl:

 • EcoDim
 • Fase-afsnijdend
 • 0-200W
 • Combineer met Fibaro
ZigBee dimmer
 • EcoDim
 • Fase-afsnijdend
 • 0-200W
 • Combineer met Philips Hue
Wifi dimmer
 • EcoDim
 • Fase-afsnijdend/-aansnijdend
 • 0-250W
 • Voor wifi apps

Stekkerdimmers

Met een stekkerdimmer kunt u op een extra makkelijke manier uw lampen dimmen. Het enige wat u hiervoor namelijk hoeft te doen is de dimmer in het stopcontact steken. Door vervolgens de stekker van de armatuur in het contact te steken kunt u eenvoudig de helderheid van de verlichting met de druk/draaiknop aanpassen. Zo is dit de makkelijkste manier om uw dimbare lampen te kunnen dimmen. Er zijn verder ook stekkerdimmers beschikbaar die werken met Wifi. Deze maken het eenvoudig om de lampen met een app op uw telefoon of tablet dimmen.

Snoer- en vloerdimmers

Naast stekkerdimmers zijn er ook van de verschillende merken snoerdimmers en vloerdimmers beschikbaar. Snoerdimmers zijn eenvoudige dimmers met een draaiknop die vooral handig zijn bij enkele lichtbronnen met snoer. Denk hierbij aan tafellampen. Sommige snoerdimmers worden ook inclusief snoer geleverd, zodat deze niet meer gemonteerd hoeft te worden. Vloerdimmers werken via het zelfde principe maar zijn voorzien van een grotere schakelaar en worden plat op de grond gelegd. Zo is het mogelijk om deze met uw voet te dimmen, en worden daarom ook wel voetdimmers genoemd. Let wel op dat snoer- en vloerdimmers vaak een lager maximaal wattage ondertsteunen dan stekkerdimmers of inbouwdimmers.

Wist u dat er ook slimme snoerdimmers zijn? Kies voor de slimme Zigbee of Z-Wave snoerdimmers van Idinio als u van een van die protocollen gebruikmaakt. 

12V lampen dimmen

Er zijn led lampen die direct dimbaar zijn (230V) en led lampen die niet direct dimbaar zijn, maar wel de mogelijkheid hebben tot dimmen (12V). Bij deze laatste groep heeft u een dimbare driver nodig die u op uw stroomnetwerk plaatst, tussen uw dimmer en de led lamp in. Deze driver zet de 230V van uw stroomnetwerk om in 12V, geschikt voor een led lamp van 12V. Er bestaan 2 soorten drivers: AC en DC.
 

AC: Deze driver maakt gebruik van wisselspanning en geeft dus niet exact 12V af, maar kan hier net boven of onder zitten. De lampen die u op deze driver aansluit moeten hier tegen kunnen.
DC: Deze driver geeft constante stroom af en zorgt dus voor een constante stroom van 12V voor de aangesloten lampjes. Alle led spotjes kunnen daardoor op deze driver worden aangesloten.

Op de afbeelding hieronder ziet u een voorbeeld van een led geschikte driver van Varilight. Op de plek van de cirkel ziet u welk type dimmer het is.

Terug naar blog

Mogelijk ook interessant:

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)
Laagste prijs garantie!