123led - Led verlichting en Led lampen - Homepage logo
123led B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787125
Fax: 0294-787126
E-mail: info@123led.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)
Laagste prijs garantie!

Populaire producten

Smart Home Protocol

Smart Home producten per protocol

Verander uw woning in een slimme woning. Kies op onze webshop voor smart home producten van de meest gebruikte protocollen, die wij onderaan de pagina verder voor u toelichten. Zo bent u verzekerd van een moeiteloze en optimale samenwerking tussen al uw domotica.

Wat is een smart home protocol?

Een protocol is een verzameling regels omtrent de communicatie tussen twee of meerdere apparaten. Apparaten hebben deze protocollen nodig om verbinding te maken. Hierbij heeft een protocol eigenlijk de functie van een taal: twee apparaten die dezelfde talen spreken hebben net als mensen een grotere kans elkaar te begrijpen. Op die manier kan er een netwerk tot stand komen.

Verschillen tussen Smart Home protocollen

Protocollen kunnen veel van elkaar verschillen. Vaak gebruiken ze bijvoorbeeld andere frequenties of hebben ze een ander type versleuteling. Daardoor is elk protocol geschikt voor een andere situatie. Wij hebben de meest voorkomende protocollen in de domotica voor u op een rijtje gezet. Zo kunt u makkelijk zien wat de verschillen zijn en waarvoor u deze het beste kunt gebruiken. Voor elk van deze protocollen bieden wij op onze webshop een breed scala aan smart home producten aan.
  • Wifi (Tuya): het meest bekende protocol. Wifi maakt enkel gebruik van hogere frequenties, waardoor de datasnelheid van wifi een stuk hoger ligt. Hierdoor is het versturen en ontvangen van grotere bestanden zoals video mogelijk. Wel kost dit meer energie. Wifi is beveiligd met WPA2 (WPA3 bij de allernieuwste apparaten) wat ook gebruik maakt van een AES-128 versleuteling. Tuya is een nieuwere versie van het wifi protocol dat speciaal ontworpen is om wifi geschikter te maken voor gebruik in domotica. Bij ons vindt u dan ook een groot aantal smart home producten dat met Tuya werkt.
  • Z-Wave (Plus): Z-Wave is een protocol dat een lage frequentie gebruikt. Daardoor botst een Z-Wave signaal minder met de vele signalen die gebruik maken van hogere frequenties zoals wifi en bluetooth, waardoor er weinig kans is op wederzijdse storing. Ook draagt een lage frequentie verder, wat het bereik ten goede komt. De keerzijde is dat de datasnelheid van een Z-Wave netwerk niet zo hoog is, maar voor veel domotica maakt dit niet veel uit. Ook een lage datasnelheid is voldoende om een kleine hoeveelheid data zoals een aan/uit signaal te versturen. Z-Wave maakt gebruik van een zeer veilige AES encryptie die 128 symbolen telt (vergelijkbaar met een wachtwoord van 128 tekens!). Z-Wave Plus is een nieuwere versie van het Z-Wave protocol met een hogere datasnelheid, beter bereik en minder energieverbruik.
  • Zigbee: dit is een protocol dat deels gebruikt maakt van lage frequenties en deels van hogere frequenties. Hierdoor ligt de datasnelheid iets hoger dan bij Z-Wave (Plus) maar is het bereik kleiner. Zigbee vervult binnen de domotica eenzelfde soort rol als het Z-Wave protocol en heeft een zelfde soort AES-128 encryptie. Dit is geschikt voor het versturen van simpele opdrachten over korte afstanden.
  • Bluetooth: een protocol dat vooral bedoeld is voor een directe verbinding op korte afstanden. Bluetooth gebruikt voor een deel dezelfde frequenties als wifi, maar is in tegenstelling tot wifi enkel bedoeld voor het versturen van kleinere hoeveelheden data. Bluetooth maakt sinds 2010 (Bluetooth 4.0) ook gebruik van AES encryptie.

Het kiezen van een smart home protocol

Dat hangt van uw wensen en de situatie af. In sommige gevallen is er maar één protocol mogelijk. Een slimme camera waarbij u de beelden live wilt kijken bijvoorbeeld, is al snel afhankelijk van het wifi protocol omdat deze als enige geschikt is voor het versturen en ontvangen van video. Over het algemeen geldt dat elk protocol prima zijn werk doet. Bent u nieuw op het gebied van smart home? Kijk dan naar wat voor smart home producten u zou willen hebben.

Verschillende Smart Home protocollen combineren

Smart Home protocollen kunnen niet zo direct met elkaar gecombineerd worden. Een slim apparaat dat Z-Wave gebruikt kan niet met wifi worden aangestuurd. Deze beperking is echter wel te omzeilen. Als u bijvoorbeeld een smart home hub heeft die meerdere protocollen ondersteunt kunt u deze gebruiken om smart home producten aan te sturen die andere protocollen gebruiken. Zo is het dus toch mogelijk om deze protocollen te combineren. Wij adviseren u wel om bij het combineren van merken, producten en protocollen altijd de informatie van de producent aan te houden. Zo komt u niet voor verrassingen te staan.

Voor welk protocol u uiteindelijk ook kiest, u bent bij ons aan het juiste adres.

Iets anders nodig? Mogelijk ook interessant:

Veelgestelde vragen

Wat is een Smart Home protocol?

Smart Home protocollen zijn systemen die fungeren als een soort van taal waarmee u apparaten kunt verbinden en bedienen. Bekende protocollen zijn wifi (Tuya), Z-Wave (Plus), Zigbee en Bluetooth.

Wat is beter, Zigbee of wifi?

Dat ligt aan het slimme apparaat/de slimme apparaten die u wenst te gebruiken. Wanneer u bijvoorbeeld een slimme camera heeft, zou het wifi protocol beter zijn, omdat met wifi het mogelijk is om grotere bestanden zoals video te versturen en ontvangen. Zigbee heeft een hoge datasnelheid en is geschikt voor het versturen van opdrachten op korte afstanden.

Wat is het matter protocol?

Het matter protocol is een protocol dat ervoor zorgt dat u verschillende slimme apparaten van diverse merken kunt bedienen en met elkaar kunt laten communiceren. We raden aan om van tevoren goed de productomschrijving van een apparaat te lezen om te kijken of deze compatibel is met het matter protocol.
 

Heeft u na het lezen van deze tekst nog vragen over Smart Home protocollen of komt u ergens niet helemaal uit? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag verder.