Bij het optuigen van de kerstboom is kerstboomverlichting een van de belangrijkste zaken. Zonder vrolijke lampjes creëert u immers nooit dat échte authentieke kerstboomgevoel. Maar loopt u ook altijd tegen de vraag aan hoeveel lampjes er in de kerstboom gebruikt moeten worden? Dat snappen wij heel goed, dat is ook lastig in te schatten. Daarom zetten wij in deze blog voor u op een rijtje hoeveel kerstlampjes u ongeveer nodig heeft. Zo is uw boom altijd het stralende middelpunt tijdens de feestdagen. De hoeveelheid kerstlampjes kan de sfeer en uitstraling van de boom behoorlijk beïnvloeden. De hoeveelheden die wij in deze blog noemen zijn een richtlijn voor het minimale aantal lampjes dat er in de kerstboom gebruikt moet worden. Ook de minimale (verlichte) lengte van het snoer dat u het beste kunt gebruiken wordt erbij vermeld. Hierbij is het uitgangspunt dat u er een normaal verlichte kerstboom mee krijgt. Als u dit jaar echter écht wilt uitpakken met uw kerstboom, dan kunt u natuurlijk ook altijd meer kerstlampjes gebruiken. Er zijn verschillende soorten kerstboomverlichting, zoals clusterverlichting, micro clusterverlichting en standaard kerstboomverlichting. Het aantal lampjes dat er per soort kerstboomverlichting op het snoer zit is wisselend. Dit betekent dat u ook een andere hoeveelheid kerstlampjes en verlichte lengte van het snoer aan moet houden bij het optuigen van de boom. Daarom hebben wij per soort een eigen tabel voor u opgesteld.
Bij standaard kerstboomverlichting staan de lampjes verder uit elkaar dan bij microcluster- en clusterverlichting. De lampjes zijn alleen wel groter én verspreiden hierdoor meer licht. Standaard kerstboomverlichting is beschikbaar in verschillende kleuren, van traditionele extra warm witte verlichting, warm witte verlichting of koud witte verlichting tot rode, blauwe of groene verlichting.
In clusterverlichting zijn de lampjes extra dicht op elkaar geclusterd. Hierdoor zitten er per meter snoer meer lampjes op dan bijvoorbeeld bij standaard kerstboomverlichting, waardoor hiermee de boom vaak feller verlicht wordt dan bij andere snoeren.
Bij micro clusterverlichting vindt u minder lampjes per meter dan bij de clusterverlichting. Dit betekent dat u over het algemeen een langer snoer nodig heeft om hetzelfde sfeereffect te creëren.
Nu u weet hoeveel lampjes u het beste kunt gebruiken tijdens het optuigen van de boom, kan de kerstpret pas echt beginnen. Om u nog meer op weg te helpen hebben wij nog wat andere tips voor u op een rijtje gezet: - Check voordat u de lampjes gaat ophangen altijd eerst of alle lampjes het nog goed doen. - Begin bovenaan met het verlichten van de boom en werk naar beneden. Begin verder ook altijd eerst met de lampjes, voordat u aan de slag gaat met kerstballen en andere versieringen. De kerstlampjes zijn de basis en het is noodzakelijk dat deze goed opgehangen worden, voordat u met de rest aan de slag gaat. - Plaats de lampjes zowel dicht bij de stam als aan de buitenzijde van de boom om extra diepte te creëren. Zo ontstaat er een verrassend 3D-effect. - Steek de stekker altijd pas in het stopcontact als alle verlichting geplaatst is. - Heeft u een kerstboom buiten? Check dan altijd of de lampjes IP44-geclassifeerd of hoger zijn (). Dit betekent dat de lampjes tegen verschillende weersomstandigheden kunnen. Ook belangrijk hierbij is dat stekkers en stopcontacten vaak niet weerbestendig zijn en dus altijd afgedekt dienen te worden. Elektriciteit en regen of sneeuw gaan namelijk niet zo goed samen. En zorg ervoor dat u de lampjes en accessoires altijd goed droog maakt na de feestdagen, zodat het vocht er niet in kan trekken. Zo kunt u er volgend jaar ook weer van genieten!
Terug naar blog