123led - Led verlichting en Led lampen - Homepage logo
123led B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787125
Fax: 0294-787126
E-mail: info@123led.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)
Laagste prijs garantie!
  • Home
  • Kerstverlichting slim maken: zo doet u dat

Kerstverlichting slim maken: zo doet u dat

Kerstverlichting slim maken stappenplan

Slimme kerstverlichting is in opkomst en dat is niet zomaar. Kerstlampjes die te besturen zijn met een app op uw smartphone of tablet bieden u namelijk niet alleen een hele hoop gemak, maar zorgen er ook voor dat uw veiligheid verhoogd wordt terwijl uw energierekening juist lager uitvalt. Een hele hoop voordelen dus.

Betekent dat dan dat u zo snel mogelijk al uw traditionele kerstlampjes in de prullenbak moet gooien en een hele nieuwe collectie moet aanschaffen? Gelukkig niet! U kunt namelijk heel eenvoudig alle kerstlampjes die u al in huis heeft slim maken. Benieuwd hoe dat werkt? Lees dan gauw verder.

Stappenplan voor het slim maken van uw kerstverlichting

Eigenlijk is het slim maken van uw traditionele kerstverlichting heel eenvoudig. Slechts met een paar stappen bent u al klaar om de kerstlampjes met uw smartphone of tablet te bedienen en te genieten van alle voordelen. De drie stappen die u moet volgen hebben wij hieronder voor u op een rij gezet:

Stap 1: Een slimme stekker bestellen

Belangrijk bij het slim maken van uw traditionele kerstverlichting is een slimme stekker, die ook weleens een smart plug genoemd wordt. Bij ons koopt u dit product in diverse soorten en maten en van allerlei bekende merken, zoals Aqara, Calex, Innr, Philips Hue, WiZ, FIBARO, Hombli en WOOX. Maar wist u dat we ook een 123led-huismerk slimme adapter hebben, speciaal voor onze 31V kerstverlichting? Naast slimme stekkers, die over één contact beschikken, kunt u uiteraard ook slimme stekkerdozen kopen, die meerdere contacten bevatten en waaraan dus meerdere snoeren met kerstlampjes verbonden kunnen worden. Hieronder leggen wij uit waar u op moet letten bij het kopen van een slimme stekker:

  • Protocol: Er zijn vier opties, namelijk bluetooth, wifi (Tuya), Z-Wave (Plus) en Zigbee. Het grote verschil tussen deze vier protocollen is de manier van verbinden: voor het verbinden van de smart plugs die met wifi of bluetooth werken heeft u alleen een betrouwbaar wifi netwerk nodig, maar voor de varianten die met Z-Wave en Zigbee werken dient u in het bezit te zijn van een bridge. Op onze pagina over de smart home protocollen leest u alle andere details over de protocollen, zodat u altijd de juiste keuze kunt maken. Heeft u al smart home producten in huis die gebruikmaken van een bepaald protocol? Dan is het raadzaam om een smart stekker te kopen die daar óók mee werkt, zodat al uw slimme apparaten kunnen samenwerken.
  • App bediening: Veel slimme stekkers zijn te bedienen met de app van het merk van de stekker. Deze hoeft u alleen te downloaden en de stappen te volgen om deze te installeren en te verbinden met het product.
  • Binnen/buiten: Bij het kopen van een slimme stekker moet u rekening houden met waar u deze plaatst. Zo kiest u voor een stekker die geschikt is voor binnenshuis of buiten.
  • Energiemeter: Sommige slimme stekkers maken het ook mogelijk om uw energieverbruik te meten en rapporten uit te draaien. Indien u hier interesse in heeft, is het wel verstandig om hier goed op te letten voordat u deze koopt. Niet iedere stekker heeft namelijk deze functie.
  • Smart Home assistent: Er zijn slimme stekkers die u ook kunt bedienen met behulp van spraakassistentie van Google Home, Amazon Alexa of Siri. Of de stekker dit kan, kunt u vinden in de productomschrijving op de verpakking van de stekker. U moet de stekker wel koppelen met spraakassistentie voordat u deze kunt gebruiken. Hoe u dit moet doen staat in de handleiding.

Weet u niet precies welke slimme stekker u moet kiezen? Hieronder hebben wij drie toppers voor u uitgelicht:

 
  • Zigbee / Bluetooth
  • max. 2300W
  • Werkt met Apple HomeKit
Fibaro Wall Plug
  • Z-Wave Plus
  • max. 2500W
  • Werkt met Homey
WOOX Smart Plug
  • Wifi (Tuya)
  • max. 3680W
  • Werkt met Google en Alexa
 

Stap 2: Inpluggen

De installatie van een slimme stekker is eigenlijk heel eenvoudig: deze kunt u namelijk simpelweg in de wandcontactdoos steken. Vervolgens kunt u uw kerstlampjes inpluggen zoals u dat bij een ‘normale’ stekker(doos) ook zou doen. Om de lampjes slim te kunnen bedienen dient u de slimme stekker nog wel te verbinden aan de app op uw telefoon of tablet, nadat u deze uiteraard gedownload heeft in de App Store of de Google Play Store. Hoe u dit doet verschilt per product en per protocol: 

  • Bluetooth: Gebruik de bluetooth op uw smartphone om verbinding te maken. Hiervoor heeft u verder niks nodig, maar dient u zich wél dicht genoeg in de buurt van de slimme stekker te bevinden. Vaak is het bereik ongeveer 10 meter.
  • Wifi (Tuya): Verbind de slimme stekker van bijvoorbeeld Hombli, Calex of WOOX aan uw wifi netwerk en met uw smartphone. Dit doet u door de app van uw product te downloaden. Welke app u nodig heeft, staat vermeld op de verpakking van uw stekker. Volg vervolgens de stappen in de app om deze gereed te maken en de stekker te koppelen. In sommige gevallen heeft u voor het verbinden wel uw wifi wachtwoord nodig, dus houd deze zeker bij de hand tijdens de installatie.
  • Zigbee: Voor het verbinden van een Zigbee plug heeft u een bridge nodig. Een voorbeeld hiervan is de Philips Hue-bridge, waar u zowel producten van Philips Hue als van Innr aan kunt verbinden. De slimme stekker dient dus verbonden te worden aan de bridge voordat u hem draadloos kunt bedienen met uw smartphone. Het koppelen doet u in de app van uw bridge. Hier is een optie om artikelen, zoals stekkers, toe te voegen. Volg vervolgens de stappen in de app.
  • Z-Wave (Plus): Ook voor het verbinden van slimme stekkers van Everspring of Fibaro heeft u een bridge nodig (ook wel Z-Wave controller genoemd). Zo kunt u hiervoor een Fibaro Home Center gebruiken. Het koppelen van de bridge met de stekker doet u in de app van uw bridge. Hier kunt u kiezen voor het toevoegen van een apparaat en vervolgens zullen de stappen in de app u uitleggen hoe u dit kunt koppelen.
Philips Hue-bridge


Stap 3: Slim bedienen

Het bedienen van verlichting met een slimme stekker heeft veel voordelen, namelijk:

 Wanneer de kerstlampjes aan de slimme stekker verbonden zijn, kunt u direct aan de slag met het op een slimme manier bedienen van de verlichting.
 Met een app op uw smartphone of tablet kunt u bijvoorbeeld de lampjes aan- en uitzetten, ook als u niet naast de kerstboom staat.
 Makkelijk en snel een reiniger creëren voor uw schoonmaakklus
 Een voordel met smart plugs die werken met het Z-Wave-, het Zigbee- of het wifi (Tuya) protocol is dat u zich hierbij niet in een bepaald bereik van de lampjes hoeft te bevinden, maar dat u ze vaak ook vanaf hele grote afstanden kunt bedienen. Zo kunt u uw kerstverlichting zelfs aanzetten terwijl u op uw werk zit, op bezoek bent bij familie aan de andere kant van het land en als het moet zelfs vanaf de andere kant van de wereld.
 Met de app op uw smartphone of tablet kunt u meestal ook diverse tijdschema’s en timers instellen. Wilt u bijvoorbeeld zorgen dat de verlichting om 6 uur ’s avonds gaat branden en om 11 uur weer vanzelf uitgaat? Stel dat in in de app en u hoeft er de hele kerstperiode niet meer over na te denken. Soms kunt u zelfs zorgen dat de verlichting automatisch aan springt wanneer de zon onder gaat. Dit is bijvoorbeeld bij Philips Hue het geval.

De voordelen van slimme kerstverlichting

Er zijn verschillende redenen om uw kerstverlichting slim te maken. Hieronder hebben we de grootste voordelen van slimme kerstlampjes voor u op een rijtje gezet:

  • Eenvoud: Het gebruik van een slimme stekker maakt uw leven een stuk eenvoudiger. Zo hoeft u niet elke keer helemaal onder de kerstboom te kruipen om de lampjes uit te zetten, maar kunt u dit gewoon vanaf de bank doen met de app. Ook handig als u een eigen kerstdorp heeft gecreëerd: als u een slimme stekkerdoos gebruikt, kunt u alle lampjes met uw telefoon in één keer uitzetten als u naar bed gaat. En als u ’s ochtends wakker wordt, zet u ze natuurlijk ook allemaal in één keer weer aan. Of gebruik een schema om te zorgen dat dit automatisch gebeurt.
  • Energie besparen: Smart home producten zijn zeer geschikt voor het besparen van energie, waardoor u hiermee niet alleen een steentje bijdraagt aan het verhogen van de duurzaamheid maar ook uw portemonnee in de dure decembermaand een plezier doet. Zo kunt u timers gebruiken om te zorgen dat de verlichting altijd ’s nachts uitgaat. Als de kerstlampjes nooit meer onnodig aanstaan, bespaart u hiermee al een hoop energie. Veel slimme stekkers bieden u ook de mogelijkheid om het stroomverbruik in de gaten te houden.
  • Uw huis veiliger maken: Een avondje of een dagje van huis? Gebruik dan een schema of timer om te zorgen dat het licht automatisch aangaat. Zo creëert u als het ware een extra beveiligingsschil om uw huis heen. Inbrekers worden namelijk afgeschrikt door dat licht en denken dat u vást gewoon thuis bent, zodat de kans op een inbraak aanzienlijk verkleind wordt.

Slimme kerstverlichting kopen?

Bent u na dit artikel tóch nog niet overtuigd of wilt u liever ‘gewoon’ slimme kerstverlichting aanschaffen? Ook dat kan bij ons. Zo verkopen wij een ruim assortiment van Twinkly kerstverlichting. Deze kerstlampjes bedient u ook met een app op uw telefoon of tablet, maar bieden u nog veel meer slimme mogelijkheden. De leukste lichteffecten of -animaties creëren of ieder lampje een andere lichtkleur geven bijvoorbeeld. Zo maakt u uw kerstboom dit jaar pas écht uniek. U vindt bij ons een ruim assortiment van onder andere ijspegelverlichting, kerstboomverlichting en lichtgordijnen.


Gebruik deze kerst slimme stekkers of slimme stekkerdozen voor meer gemak, een hogere veiligheid als u weg bent van huis én een lagere energierekening. En in deze blog heeft u precies gelezen hoe dit werkt. Zo kunt u direct aan de slag!
 


Shop hier uw smart plugs!

Terug naar blog

Mogelijk ook interessant: