123led - Led verlichting en Led lampen - Homepage logo
123led B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787125
Fax: 0294-787126
E-mail: info@123led.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)
Laagste prijs garantie!

Populaire producten

Wat is een led duo dimmer?

Een led duo dimmer is een inbouw dimmer met twee dimmer assen. Dit type dimmer wordt op de plek van een wandschakelaar ingebouwd en wordt daarom ook wel een duo muurdimmer genoemd.

Wanneer gebruikt u een led duo dimmer?

Een led duo dimmer is een dimmer die alleen noodzakelijk is als u twee lichtgroepen onafhankelijk van elkaar wilt bedienen. Het is dan ook vooral een dimmer die gebruikt wordt in grotere ruimtes waar dit een toevoeging is. Een duo dimmer heeft voor correcte werking een plek nodig waar twee schakeldraden beschikbaar zijn, bijvoorbeeld op de plaats van een dubbele wandschakelaar.

Wilt u een enkele lichtgroep dimmen? Bekijk dan onze keuzehulp voor led inbouw dimmers.

Hoe installeert u een led duo dimmer?

Benodigdheden voor de installatie: een schroevendraaier, een spanningszoeker en (eventueel) een kniptang.
 

Stap 1: Schakel in uw meterkast de stroomgroep uit van de ruimte waarin u de led duo dimmer wilt installeren. Dit is zeer belangrijk. Installatie van een dimmer op een actieve groep is uitermate onveilig.
 

Stap 2: Verwijder de schakelknoppen en het raamwerk op de plek waar u de dimmer wilt installeren. De schakelknoppen kunt u met behulp van een schroevendraaier voorzichtig uit het raamwerk wippen. Het raamwerk zelf kan worden verwijderd door de schroeven los te draaien.
 

Stap 3: Controleer met een spanningsmeter of er spanning op de draden staat. Dit doet u door de uiteinden van de spanningsmeter tegen de uiteinden van zowel de (bruine) fasedraad als de (zwarte) schakeldraden te plaatsen waar deze de schakelaar in gaan. Zit er maar één schakeldraad in de schakelaar? Dan kunnen de twee dimmer assen niet onafhankelijk worden gebruikt. U kunt dan beter een led inbouw dimmer met enkele as gebruiken. Staat er spanning op de draden? Ga dan terug naar stap 1.
 

Stap 4: Verwijder de draden uit de schakelaar en verwijder de schakelaar. Verbind de draden vervolgens met de dimmer. Dit doet u door het gestripte uiteinde van de fasedraad in de ingang te steken die gemarkeerd is met de letter L. Het gestripte uiteinde van de schakeldraden dienen in de ingangen geplaatst te worden die gemarkeerd worden door het golvend symbool met de pijl.
 

Tip: steekt er een deel van de gestripte draad uit? Knip deze dan een stukje af zodat er vrijwel geen koper meer zichtbaar is als de draad op de dimmer is aangesloten.
 

Stap 5: Plaats de dimmer in de inbouwdoos en schroef deze vast. Plaats ook het raamwerk dat de dimmer omlijst. Bij sommige dimmers kunt u het raamwerk van uw schakelaar hergebruiken. Duo dimmers vereisen afdekmateriaal met een D-vormig gat.

  • 5a: Heeft u een Tradim duo dimmer? Dan kunt u ook direct de afdekplaat en/of dimmerknop plaatsen, de stroom weer op de groep zetten en de dimmer gebruiken.
     

  • 5b: Heeft u een EcoDim duo dimmer? Zet dan de stroom weer aan van de groep en zet met de dimmer assen de twee verlichtingsgroepen aan. Draai vervolgens de dimmer assen zover mogelijk naar links voor de minimale lichtoutput. Als u het lichtniveau bereikt waarop de lampen gaan knipperen kunt u de MIN-potmeter met een schroevendraaier een beetje naar rechts draaien om het lichtniveau van beide groepen af te stellen. Plaats daarna pas de afdekplaat en/of dimmerknop.

Let op: alhoewel wij hierboven de installatieprocedure in zijn algemeenheid schetsen, is het belangrijk om voor installatie en ingebruikname van een dimmer altijd goed de handleiding en andere bijbehorende documentatie door te lezen. De precieze installatieprocedure kan per dimmer verschillen.


Bestel hieronder direct een led duo dimmer naar keuze.