123led - Led verlichting en Led lampen - Homepage logo
123led B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787125
Fax: 0294-787126
E-mail: info@123led.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)
Laagste prijs garantie!

Populaire producten

Wat is een led inbouw dimmer?

Een led inbouw dimmer is een dimmer voor led lampen die op de plek van een wandschakelaar moet worden ingebouwd. Een inbouw dimmer wordt daarom ook wel een muurdimmer genoemd. Op die manier is het mogelijk om de hele lichtgroep die op die schakelaar zit aangesloten met de dimmer te bedienen.

Wanneer gebruikt u een led inbouw dimmer?

Een led inbouw dimmer is de dimmer bij uitstek voor het dimmen van meerdere lichtbronnen en van hele lichtgroepen. Led inbouw dimmers hebben verschillende maximaal toegestane wattages, maar doorgaans zijn deze waardes vrij hoog. Sommige led inbouw dimmers kunnen een gecombineerd vermogen tot wel 500W verwerken, waardoor deze geschikt zijn voor het dimmen van een zeer groot aantal lichtbronnen. Daarnaast kunnen inbouw dimmers mooi achter afdekmateriaal worden weggewerkt, waardoor dit type dimmer normaal gesproken het minste opvalt en zeker het minste in de weg zit.

Bent u op zoek naar een inbouw dimmer met een pulsdrukker, een inbouw dimmer voor het dimmen van meerdere groepen, of een inbouw dimmer die op afstand te bedienen is? Kijk dan naar onze keuzehulp voor puls dimmers, duo dimmers of smart dimmers.

Hoe installeert u een led inbouw dimmer?

Benodigdheden voor de installatie: een schroevendraaier, een spanningszoeker en (eventueel) een kniptang.
 

Stap 1: Schakel in uw meterkast de stroomgroep uit van de ruimte waarin u de led inbouw dimmer wilt installeren. Dit is zeer belangrijk! Installatie van een dimmer op een actieve groep is uitermate onveilig.
 

Stap 2: Verwijder de schakelknoppen en het raamwerk op de plek waar u de dimmer wilt installeren. De schakelknoppen kunt u met behulp van een schroevendraaier voorzichtig uit het raamwerk wippen. Het raamwerk zelf kan worden verwijderd door de schroeven los te draaien.
 

Stap 3: Controleer met een spanningsmeter of er spanning op de draden staat. Dit doet u door de uiteinden van de spanningsmeter tegen de uiteinden van zowel de (bruine) fasedraad als de (zwarte) schakeldraad te plaatsen waar deze de schakelaar in gaan. Staat er spanning op de draden? Ga dan terug naar stap 1.
 

Stap 4: Verwijder de draden uit de schakelaar en verwijder de schakelaar. Verbind de draden vervolgens met de dimmer. Dit doet u door het gestripte uiteinde van de fasedraad in de ingang te steken die gemarkeerd is met de letter L. Het gestripte uiteinde van de schakeldraad dient in de ingang geplaatst te worden die gemarkeerd is door het golvend symbool met de pijl. Heeft u één schakeldraad? Plaats deze dan op de meest linkse uitgang die met dit symbool is gemarkeerd. Heeft u twee schakeldraden? Dan is het mogelijk om een wisselschakeling te installeren door beide schakeldraden op beide dusdanig gemarkeerde ingangen te plaatsen (mits uw led inbouw dimmer hierover beschikt).
 

Tip: steekt er een deel van de gestripte draad uit? Knip deze dan een stukje af zodat er vrijwel geen koper meer zichtbaar is als de draad op de dimmer is aangesloten.
 

Stap 5: Plaats de dimmer in de inbouwdoos en schroef deze vast. Plaats ook het raamwerk dat de dimmer omlijst. Bij sommige dimmers kunt u het raamwerk van uw schakelaar hergebruiken.

  • 5a: Heeft u een Tradim inbouw dimmer? Dan kunt u ook direct de afdekplaat en/of dimmerknop plaatsen, de stroom weer op de groep zetten en de dimmer gebruiken.
     

  • 5b: Heeft u een EcoDim of 123led-huismerk inbouw dimmer? Zet dan de stroom weer aan van de groep en zet met de dimmer as de verlichting aan. Draai vervolgens de dimmer as zover mogelijk naar links voor de minimale lichtoutput. Als u het lichtniveau bereikt waarop de lampen gaan knipperen kunt u de MIN-potmeter met een schroevendraaier een beetje naar rechts draaien om het lichtniveau af te stellen. Plaats daarna pas de afdekplaat en/of dimmerknop.

Let op: alhoewel wij hierboven de installatieprocedure in zijn algemeenheid schetsen, is het belangrijk om voor installatie en ingebruikname van een dimmer altijd goed de handleiding en andere bijbehorende documentatie door te lezen. De precieze installatieprocedure kan per dimmer verschillen.


Bestel hieronder direct een led inbouw dimmer naar keuze.