123led - Led verlichting en Led lampen - Homepage logo
123led B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787125
Fax: 0294-787126
E-mail: info@123led.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)
Laagste prijs garantie!

Populaire producten

Wat is een pulsdimmer?

Een pulsdimmer is een dimmer die niet met een conventionele dimmer as is uitgerust maar met een klik-systeem. Dit klik-systeem wordt gebruikt wanneer de dimmer achter een pulsschakelaar is ingebouwd, waarbij de manier waarop de schakelaar wordt ingedrukt bepaalt of de verlichting wordt in- of uitgeschakeld, of gedimd wordt.

Wanneer gebruikt u een pulsdimmer?

Een pulsdimmer is speciaal voor één toepassing ontworpen: het dimmen van lichtbronnen met behulp van een pulsschakelaar (ook wel een pulsdrukker of momentschakelaar). Dit vormt een alternatieve vorm van bediening naast een conventionele dimmer met draaibare dimmer as. Net als bij andere vormen van inbouw dimmer is ook een pulsdimmer geschikt voor het bedienen en dimmen van hele lichtgroepen maar kunnen doorgaans een wat lager wattage aan dan andere inbouw dimmers.

Bent u op zoek naar een inbouw dimmer met draaibare dimmer as, of naar een inbouw dimmer die op afstand te bedienen is? Bekijk dan onze keuzehulp voor led inbouw dimmers of smart dimmers.

Hoe installeert u een pulsdimmer?

Benodigdheden voor de installatie: een schroevendraaier, een spanningszoeker, schakeldraad, fasedraad, kniptang en striptang.
 

Stap 1: Schakel in uw meterkast de stroomgroep uit van de ruimte waarin u de pulsdimmer wilt installeren. Dit is zeer belangrijk! Installatie van een dimmer op een actieve groep is uitermate onveilig.
 

Stap 2: Verwijder het raamwerk op de plek waar u de dimmer wilt installeren. De schakelknop kunt u met behulp van een schroevendraaier voorzichtig uit het raamwerk wippen. Het raamwerk kan worden verwijderd door de schroeven los te draaien.
 

Stap 3: Controleer met een spanningsmeter of er spanning op de draden staat. Dit doet u door de uiteinden van de spanningsmeter tegen de uiteinden van zowel de (bruine) fasedraad als de (zwarte) schakeldraad te plaatsen waar deze de pulsschakelaar in gaan. Staat er spanning op de draden? Ga dan terug naar stap 1.
 

Stap 4: Verwijder vervolgens de draden uit de pulsschakelaar en verwijder de schakelaar. Verbind daarna de schakeldraad van de lichtgroep met de dimmer. Dit doet u door het gestripte uiteinde van de schakeldraad in het gat van de dimmer te steken die gemarkeerd is met een cirkel met daar een kruis doorheen.

Stap 5: Verbind nu een nieuw schakeldraad tussen de pulsdimmer en de pulsschakelaar. Dit doet u door de draad aan beide kanten ongeveer 7 mm te strippen en de draad aan de dimmer zijde op de eerste ingang met het schakel-icoon aan te sluiten. Aan de schakelaar kant dient u dit draad op de ingang met het pijl-icoon aan te sluiten.
 

Stap 6: Verbind vervolgens de fasedraad tussen de pulsdimmer en de pulsschakelaar. Aan beide kanten dient het fasedraad op de ingang met het L-teken te worden aangesloten.
 

Stap 7: Zet de stroom van de groep weer aan en zet met de pulsschakelaar de verlichting aan (kort indrukken). Dim vervolgens de verlichting door de pulsschakelaar langere tijd in te drukken totdat het minimale lichtniveau wordt bereikt. Wanneer het licht gaat knipperen kunt u de MIN-potmeter met een schroevendraaier naar rechts draaien tot het lichtbeeld stabiel blijft.

Stap 8: Bevestig de pulsdimmer, de pulsschakelaar en het afdekmateriaal.
 

Let op: alhoewel wij hierboven de installatieprocedure in zijn algemeenheid schetsen, is het belangrijk om voor installatie en ingebruikname van een dimmer altijd goed de handleiding en andere bijbehorende documentatie door te lezen. De precieze installatieprocedure kan per dimmer verschillen.


Bestel hieronder direct een pulsdimmer naar keuze.